Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора настрана", може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана" благодарение на екип от германски специалисти.
Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало 19 357 души на възраст между 35 и 65 години, авторите на проучването от Германския институт по хранене са стигнали до извода, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт.
Сладкото изкушение, и най-вече тъмната му разновидност, намалява риска от инфаркт или инсулт с 39 процента.
Специалистите обясняват, че най-голям ефект има от черния шоколад, по-малък от млечния и никакъв от белия.
Изследователите смятат, че консумацията на шоколад влияе благоприятно върху сърцето, тъй като отчасти допринася за понижаване на кръвното налягане.
Направените тестове по време на изследването са показали, че случаите на инфаркт или инсулт са по-редки сред хората, които консумират средно по 7,5 грама шоколад всеки ден, отколкото сред тези, които хапват средно по 1,7 грама дневно.
Препоръката на експертите е храните с високо съдържание на захар и мазнини да бъдат заменяни с малки количества шоколад.