IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е връзката между пролетната сенна хрема и зимните температури

30 март 2012 05 30

...Дано учените да са прави, за да страдате по-малко тази пролет

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако сте от хората, които свързват пролетта не само с хубаво време и зеленина, а и със запушен нос, сърбящи очи и кашлица, значи знаете каква досада е сенната хрема. Тази година, обаче, да се надяваме, че тя ще се забави максимално във времето, благодарение на големите студове, които преживяхме през зимата.

Защо има такава зависимост? Според Д-р Стенли Файнман, президент на Американския колеж по алергии, астма и имунология, американците трябва да са подготвени за ранно започване на сенната хрема този сезон заради меката зима, която са имали. По тази логика, българите, страдащи от това състояние, може да имат късмета, периодът на мъчението да продължи по-малко в сравнение с години, в които зимните температури са били по-високи от обичайните за сезона.

За да определите дали страдате от алергия, настинка или грип, обърнете внимание на симптомите. Ако отделяте секрет от носа повече от седмица и е прозрачен, значи става въпрос за алергия. Ако цветът му е жълтеникав или зелен – имате инфекция на синусите. В случай че симптомите включват и втрисане и болка в мускулите, най-вероятно сте хванали грип.

Ако вече знаете, че имате сенна хрема, можете да намалите излагането си на полена до минимум по следните начини:

1. Дръжте прозорците затворени.

2. Носете слънчеви очила дори и когато не е слънчево.

3. Вземете душ или поне сменете дрехите си веднага след като се приберете вкъщи.

4. Инсталирайте в помещението, където прекарвате най-много време, овлажнител за въздух или пречистващ уред за въздух.

Ако нещата загрубеят и горните мерки не помогнат, може да разчитате или на антихистамин или на противоалергични инжекции, които вашият лекар може да ви изпише.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари