IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разчитате сигналите на тялото си - втора част

26 март 2012 05 30

За да знаете кога да отидете на лекар

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тялото ни може да ни покаже по много начини, когато нещо не е както трябва. Добре е да се вглеждаме в тези фини, ранни сигнали, за да се предпазим от усложняване на проблема. А ето и малко повече за тези, на които да обърнем внимание.

Изтъняваща коса

Обилният косопад често е показател за заболяване на щитовидната жлеза. В такива случаи мъжките и женски хормони в тялото не са в обичайния им баланс. Изследване на хормоните ще покаже дали имате нужда от медикаменти, за да регулирате нивата им.

Обилен пърхут

Ако изведнъж кожата да главата ви започне да се лющи интензивно, това може да е признак на голям стрес, който предизвиква тялото да произвежда огромни количества от хормона кортизол.

Дори и да ползвате шампоан против пърхут, заложете и на допълнителни мерки, за да решите проблема – спете повече, дишайте дълбоко с корема и се откажете от някои задачи, които не са ви спешни.

Плътни, тъмни косми във формата на диамант на корема ви

Появата им може да е сигнал за поликистозни яйчници, казва д-р Памела Беренс, гинеколог към Медицинския университет в Тексас. Те са резултат от свръхпроизводство на андрогени, което води до нередовен и тежък цикъл, наднормено тегло, акне, плътни, тъмни косми по корема, гърдите, лицето и гърба. Една от всеки 10 жени имат синдрома на поликистозните яйчници, което е рисков фактор за безплодие и сърдечни заболявания. Обикновено гинеколозите предписват противозачатъчни в такива случаи.

Бял, жълтеникав или оранжев цвят на езика

Това вероятно се е получило в резултат на спонтанно отваряне на клапата, чиято функция е да задържа стомашните киселини в стомаха и да възпрепятства тяхното изкачване нагоре към гърлото. Направете си преглед при лекар, за да се установи дали имате свръхпроизводство на стомашна киселина.

Тъмни кръгове под очите, въпреки че спите достатъчно

Появата им може да е свързана с наличието на някаква алергия. Даден алерген може да предизвика тялото ви да отдели хистамин, който причинява подуване на кръвоносните съдове. Това прави кожата ви да изглежда тъмна там, където е най-тънка. Тест на кожата ще определи кой точно алерген е виновникът.

Жълтеникава подутина на очната ви ябълка

Очният лекар д-р Трейси Голдстейн твърди, че това се получава при свръхпроизводство на колаген, предизвикано от слънце, вятър или прах в очите. Състоянието е безобидно. Използвайте капки за очи, за да овлажнявате очите редовно и слагайте слънчеви очила, когато сте навън, за да предотвратите подутинката да става по-голяма.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари