IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разчитате сигналите на тялото си

25 март 2012 06 25

За да знаете кога прегледът при лекар е наложителен

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Тялото ни може да ни покаже по много начини, когато нещо не е както трябва. Добре е да се вглеждаме в тези ранни сигнали, за да се предпазим от усложняване на проблема. Ако навреме открием някакъв дефицит в тялото ни, лесно можем да го поправим с хранителни добавки, билки или промяна на някои навици. Обикновено обаче хората не обръщат достатъчно внимание на тялото си, докато не се появи силна болка. Тогава отиват на лекар, който веднага преминава към предписване на медикаменти.

Ето какво може да означават определени промени по тялото:

Тъмни линии по нокътя

Ариел Остад, дерматолог в Ню Йорк Сити, предупреждава, че това би могло да е сигнал за рак на кожата, който понякога се развива под ноктите. Жълтеникави, кафяви или черни линии също са знак за повредени клетки, вероятно от меланома. При ранно откриване и лечение, около 95% от случаите са лечими.

Ярки бели линии по ноктите

Всеки има бели петна по ноктите от време на време (обикновено е знак, че сте си ударили пръста в твърд предмет), но ако видите дълги хоризонтални ленти на обезцветяване по повърхността на нокътя и сте забелязали, че напоследък се чувствате много уморени, това не са добри новини за бъбреците ви. Д-р Остад обяснява:" Тези ивици може да са сигнал, че бъбреците ви не успяват напълно да филтрират протеина от урината". Посетете лекар възможно най-скоро за изследване на урината.

Грапав, потъмнял участък по кожата

Д-р Майкъл Смит обяснява, че освен ако не сте прекалили с автобронзанта, това може да е сигнал за диабет. Излишъкът от инсулин в кръвта ви може да причини усилено размножаване на клетките на кожата, което да доведе до изграждане на грапава тъкан, потъмняла от меланина. Най-често се появява на врата, подмишничната ямка и слабините. Изследване на кръвта може да определи дали имате болестта или не.

Малки меки подутинки по клепачите, коленете и лактите, които са или бели или восъчни на цвят

Д-р Смит твърди, че това са малки отлагания на холестерол. За съжаление, до момента, в който те се появят, нивото на холестерол вече е прекалено високо и е рисков фактор за сърдечно заболяване. Тест за холестерол ще определи най-точно какво е положението и какви промени в начина си на живот трябва да предприемете, както и дали трябва да вземате някакви лекарства.

Следва продължение...

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари