Знаем, че да се храним с био продукти е важно за нашето здраве. Но има и изключения сред храните, които дори и да не са био, не застрашават организма ни от замърсяване с химикали. Вижте кои са те:
Авокадо
Авокадото е безопасно за консумация, дори и ако не е био производство заради дебелата кора, която не се яде. Това важи и за всички плодове и зеленчуци, чиято дебела обвивка изхвърляме. Просто запомнете, че е добре да ги измивате преди разрязване, за да избегнете някакви химични вещества от обвивката да попаднат върху ножа и оттам във вътрешността на плода или зеленчука.
Яйца
На пилетата, които се отглеждат за яйца по принцип не се дават хормони за по-бърз растеж. Проучванията показват, че яйцата от фабриките не съдържат по-високи нива на замърсители от био яйцата.
Замразени храни в пластмасови опаковки
Рискът от проникване на химикали в храната се увеличава при високи температури, така че замразените продукти са предпазени от това. Единственото правило е да не загрявате тези храни заедно с опаковката.
Подправки
Според Соня Лундер, старши анализатор към EWG, дори и да употребявате подправки, които не са био, използваното количество от тях е толкова малко, че рискът е минимален.
Облекло
Няма спор, че производството на био памук е по-добрият вариант за опазване на околната среда, но ползите му за човешкото здраве не са напълно установени. Малко вероятно е пестицидите да остават в дрехите в количества вредни за нас. Единственото изключение е облеклото, третирано с химикали, за да бъде огнеупорно. На етикета ще намерите информация за това.