IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове за красотата! Не им се доверявайте!

28 февруари 2012 08 00

Чуваме ги всеки ден, а в действителност истината е по-различна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато едно момиченце влезе в пубертета и се сблъсква със суетата, мама, баба, леля и кака започват да дават акъл. Те обясняват това, което са чули и прочели и се носи с годините от уста на уста, докато за някои се превърне в абсолютна истина. Това обаче не е точно така. Колкото и пъти да ви повтарят едно нещо, помислете преди инстинктивно да му се доверите.

Доколко е вярно това, че:

Седенето с кръстосани крака образува разширени вени по тях

Седенето не провокира образуването на разширени, грозни вени, но стоенето да. Жените и мъжете с професии, които ги задължават да стоят на крак часове наред са доста предразположени да получат разширени вени, твърди дерматологът от Чикаго Кевин Пински. Движението на кръвта е възпрепядствано и тя се застоява на определени места, които стават видими по кожата. Травмата от силен удар също може да образува тъй наречената паяжина от малки венички, която да не мине с времето.

Разширените вени се появяват и при хора с генетична предразположеност.

Можете да се отървете завинаги от целулита

Каквито и мерки да вземете, това е невъзможно. Той би могъл да бъде редуциран и прикрит, но само временно. Дори липосукцията не може да ви гарантира, че гадната портокалова кожа ще изчезне, казва Тимоти Флин – професор-дерматолог от университета в Северна Каролина.

Целулитът е ген и не зависи от това дали си слаб или дебел. Кремовете често успяват да изгладят кожата, да я „изпилят" визуално. Тенът също служи за „камуфлаж", който прикрива портокаловата кора по бедрата, дупето и корема ни.

Снимка: Dreamstime

Бръсненето ще направи косата ви по-гъста

Когато косъмът се подкъси, логично краят му е по-дебел, защото изтънелите връхчета ги няма. Както при подстригване, така и при бръснене, косъмът продължава да расте оттам, откъдето е бил отрязан. Това не означава, че растат два косъма или, че той е по-дебел и подхранен. Бръсненето не променя дебелината му и гъстотата ми!

Това си е направо добра новина, имайки предвид, че някои дами бръснат краката и други части на тялото си!

Вазелинът предпазва от бръчки

Мазните кремове и текстури овлажняват лицето, но не го предпазват от стареене. „Вазелинът и други мазни смеси могат да замаскират бръчките на пръв поглед, ала не и да ги махнат. Сухата кожа като цяло изглежда по-възрастна. Така че, когато лицето в добре хидратирано, кожата изглежда млада и свежа", казва нюйоркският дерматолог Пол Франк.

Ако носите тъмен лак, ноктите ви ще пожълтеят

Това е вярно! Но не е задължително да се случи. Ноктите абсорбират веществото, с което са намазани. „Тъмните цветове, особено червеното съдържа пигмент, който ноктите попиват", казва маникюристката Мария Саландра от Cliffside Park, New Jersey. Спорд нея решението е да се слага безцветна основа, която да осигури защитен слой преди да бъде нанесен цветният лак.

Можете да свиете порите

В действителност това е невъзможно. Размерът им е един, но може визуално да ги стесните с белтък. „Белтъците изсветляват кожата, правят илюзията, че порите са по-малки, но това е само временно явление", казва Елизабет МакБърни – професор-дерматолог в Университета по медицина в Ню Орлиънс.

Снимка: Dreamstime

Търкането на очите води до бръчки

Ако сте уморени и неусетно търкате очите, не се безпокойте. От това бръчки не излизат! Т.нар. „пачи крак" около окото може да се появи при честа проява на някои гримаси или усмихване. Това не означава, че трябва да спрете да се усмихвате!

Косата расте по-бързо през лятото, отколкото през зимата

Макар че изследвания са доказали, че мъжката брада расте по-бързо през лятото, такива научни доводи за косата още няма. Някои жени се кълнат, че гривата им се удължава значително бързо през топлите месеци, но няма логична или научна причина за това. Доказано е само, че по време на бременността наистина расте по-бързо и то заради повишеното количество хормони.

Пиенето на повече вода се отразява и върху хидратацията на кожата

„Това е един от най-големите митове", казва нюйоркският дерматолог Пол Франк. Това, което поддържа влажността на кожата е олиото, а не водата. Течността в организма два възможност на органите да функционират правилно, но дава минимално отражение върху кожата. Кожата може да продължава да бъде суха, дори да пиете по 8 чаши вода на ден.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари