IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да хидратирате кожата през лятото?

11 юли 2014 09 11

Следвайте тези правила и ще се радвате на здрава и блестяща кожа за дълго

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Организмът ни е съставен от почти 80% вода. Това означава, че състоянието на кожата и на косата зависи от количеството и качеството на водния баланс в тялото. През лятото това често се превръща в проблем. Необходимо е да знаете какъв е начинът да поддържате качествена хидратация на организма ви и как да не допускате обезводняване.

Враг на хидратираната кожа е слънцето. Неговите лъчи разрушават липидния слой, който предпазва кожата от изсушаване. В резултат на това тя става по-тънка и губи своята еластичност. Това обаче не е повод за паника. Просто трябва винаги да ползвате слънцезащитен продукт, независимо колко време престоявате на слънце. Лосионът за след слънце също е съществена част от грижата за кожата срещу дехидратиране.

Хидратиране отвътре
Едно от най-простите правила, които не можем да игнорираме през нито един сезон е пиенето на вода. Според лекарите в нормално състояние на здравето си трябва да приемаме между 8 и 12 чаши вода всеки ден. Добре е да пиете водата на малки части през целия ден, а не да чакате момента, в който да изпитвате жажда.

Не забравяйте да приемате и витамини с храната, които ускоряват обновяването на клетките и регенерирането на кожата. Такива са витамините Е, С и А. Газираните напитки не утоляват жаждата, а усилват необходимостта на организма от течности.

Овлажняване и пак овлажняване
Редовната хидратация на кожата е залог за нейното здраве. Основната грижа трябва да се поддържа с продукти, които поддържат влагата ѝ. Растителните масла са компоненти на всеки такъв продукт – бадемово, сусамово, кайсия, масло от ший са напълно подходящи. Пчелният восък също е качествено допълнение към хидратиращата грижа, тъй като има и лечебни свойства.

Добър вариант за допълнителна хидратация на кожата през целия ден е термалната вода. Минералите, съдържащи се в състава ѝ, са ценни за поддържането на оптимална влага и здраве.

За да намалите сухотата на кожата през лятото, избирайте по-нежни методи на обезкосмяване. Временно може да използвате епилатора и да забравите за бръснача. Използвайте лосиони за тяло, в чийто състав влиза и масло от ший – то е безценно за овлажняване на кожата през лятото.

Внимателно подбирайте и продуктите за почистване на кожата през лятото. В състава им на първо място трябва да влизат овлажняващи съставки, които са повърхностно активни и са от естествен произход. Добре е да избирате такива с pH, което е по-малко от 5.5 – киселинният баланс на кожата е от значение за нейната хидратация. Ексфолиантите е добре да бъдат възможно най-меки или да ги замените с почистващ гел с микрочастици.

Поддържането на хидробаланса на тялото е добре да се превърне в рутина, която да извършвате с удоволствие всеки ден.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
може би най-вече с пиене на много вода!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар