IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от козметичния масаж на лице

8 октомври 2015 07 38

Ароматерапевтичният масаж подмладява и подобрява тонуса на кожата

Снимка: istock

Снимка: istock

Tialoto.bg стартира нова рубрика „Фитнес съвети от треньори“, в която професионални инструктори ще дават съвети за хранене, тренировки, упражнения и режими, специално за читателите на сайта.

Днешната статия е посветена на масажа и за него разказва инструкторът от фитнес център SkyGym Антоанета Атанасова.

Козметичният масаж на лицето е познат метод още от дълбока древност, който подобрява тургора на кожата, тонизира мимическата мускулатура, увеличава еластичността на съединителната тъкан, премахва отоците и тъмните кръгове под очите. Бил е използван в древността като средство за разкрасяване и премахване на напрежението.

Прилага се върху лицето, шията и деколтето като се използват различни продукти според типа кожа. За предпочитане е да се използват натурални продукти – етерични и растителни масла и да се избягват минералните и синтетични такива. По този начин се елиминира въздействието върху кожата на консерванти, оцветители, сгъстители, стабилизатори и др.

Ароматерапевтичният масаж прониква в дълбочина, тъй като стига навътре в дермата и преминавайки през кръво- и лимфообращението осигурява дълбоко подхранване, благодарение на множеството витамини, съдържащи се в маслата. Желателно е такава процедура да се прави от ароматерапевт, по този начин се намалява рискът от поява на алергична реакция.

Етеричните масла предизвикват значителна промяна в състоянието на кожата, затова е редно да избираме подходящи масла за различните типове кожа: нормална, суха, мазна, комбинирана, чувствителна, вяла, състарена, пушаческа, дехидратирана.

Например за чувствителна кожа можем да използваме етерични масла от лайка, лавандула, розово дърво; за суха кожа – пшеничен зародиш и сандалово дърво; за смесена кожа – здравец и иланг-иланг; за мазна кожа – кедрово дърво и гроздови семки; за състарена кожа – макадамия; лимонът и ментата имат тонизиращ ефект, а маслото от роза има подмладяваща сила.

След приключването на масажа е хубаво маслата да останат непочистени за няколко часа на лицето, за да продължат да ѝ оказват влияние. А именно да регенерират клетките, да регулират дейността на мастните жлези, да подобрят обменните процеси и да подобрят оросяването на кожата. Получили вече всички благоприятства от маслата, като почистващо средство с релаксиращ ефект можем да използваме розова вода.

Автор: инструктор Антоанета Атанасова.


Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Дуковска

КоментариКоментари