IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво кога трябва да пиете?

12 юни 2013 06 00

Подходящите напитки според ситуацията

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Пазарът е пълен с много видове напитки – газирани, кофеинови, сокове, шейкове и така нататък. Не е изненадващо, че голяма част от хората приемат много калории под формата на течности. Оказва се, че калорийният прием с течен произход е едно от най-лошите хранителни нарушения, които човек прави.

Проблемът идва не само от допълнителните калории, но и от влиянието на някои напитки върху апетита. За да предпазите своето тяло здраво и в добра форма, трябва да знаете кои са най-здравословните напитки и по кое време е добре да ги консумирате.

1. Вода. Подходящо е да пиете вода по всяко време, но особено в случаите, когато се чувствате уморени, боли ви главата или сте ядосани. Изследване показва, че дехидратирането понижава настроението и концентрацията, а също така и увеличава болката.

Основното правило е, че хората се нуждаят от около 2 литра вода на ден. В случай, че искате да отслабнете, също трябва да наблегнете на водата. Изследователи открили, че хора, които пиели по две чаши вода преди ядене (три пъти на ден), загубили около 3 килограма за 12 седмици. Също така по време и след тренировка се опитайте да не консумирате други напитки, а само чиста вода.


2. Чай. Ако сте любители на кафето, но искате да ограничите неговия прием, значи трябва да пиете повече чай. Черният чай е идеален за тази цел, защото в 250 милилитра се съдържат около 50 милиграма кофеин. За сравнение, кафето съдържа от 100 до 190 милиграма кофеин за същото количество милилитри. В китайската традиционна медицина чаят се използва за подобряване на храносмилането, тъй като действието му неутрализира стомашните киселини. Освен всичко чаят е страхотен антиоксидант.

3. Фреш. Прясно изстисканите плодови сокове са богати на витамин С, минерали, калций и желязо. Във фрешовете се съдържат още фибри, които помагат на работата на червата. По този начин пресните сокове помагат при запек.

Препоръчва се да пиете фреш рано сутрин, за да усвоите хранителните вещества от закуската си. Най-добрата комбинация е между току-що изстискан сок и храна, съдържаща чисти белтъчини и сложни въглехидрати.

Ако имате инфекции на пикочните пътища, пийте сок от червена боровинка. Той съдържа вещества, които потискат свързването на бактериите към тъканта на пикочния мехур.

Портокаловият фреш пък се препоръчва след прием на мазна храна.

Снимка: Dreamstime

4. Кафе. Кафето помага на диабетиците, заради съдържанието си на хром и магнезий. Двата елемента помагат на организма да използва инсулина и по този начин се контролира нивото на кръвната захар. В този случай е добре кафето да се пие чисто, без никакви добавки като захар, сметана, мляко и сиропи. Изследване показва още, че жените, които пият по четири или повече чаши кафе на ден, са изложени на по-малък риск от рак на ендометриума. Според друго проучване, колкото повече кафе пият дамите, толкова по-малко симптоми на депресия усещат.

5. Мляко. Ново изследване твърди, че освен да заздравява костите, млякото помага и за изгарянето на повече мазнини. Резултатите показват, че човек, който приема по три пъти на ден нискомаслени млечни продукти, може да отслабне.

Снимка: Dreamstime

6. Бира. Тъмната бира има по-високо съдържание на желязо от светлите видове бири. Желязото е важен елемент, който пренася кислород от белите дробове към останалата част на тялото. С колкото повече кислород е наситено тялото ви, толкова по-издръжливи ще бъдете по време на тренировка. Съдържанието на вода в бирата е около 93%, което прави слабоалкохолната напитка антиоксидант. Именно антиоксидантите се борят с естественото мускулно увреждане и помагат за по-бързото им възстановяване. Може да консумирате бира заедно с храната, но избягвайте да пиете 1-2 часа преди лягане, за да спите добре.

7. Лимонада. Става въпрос за натуралната лимонада, която се приготвя от вода, изстискан лимонов сок и мед. Естествената лимонада подхранва имунната система, благодарение на богатото си съдържание на витамин С. Тя детоксикира, освежава и охлажда.

8. Зеленчуков шейк. Той е подходящ по време на път, когато обикновено човек няма много опции за хранене. За да бъде шейкът максимално здравословен, най-добре го направете сами. Изберете любимите си зеленчуци, към тях прибавете вода и мляко, като съотношението трябва да бъде 3:1. Ако искате допълнително енергия, сложете в шейка семена от чиа или протеин на прах.

Снимка: Dreamstime

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

КРАСИВА ( преди 10 години )