IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетни храни за сияйна кожа

16 март 2014 11 40

Вижте на кои храни да наблегнете през пролетта, за да се погрижите за красотата си отвътре и отвън

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В допълнения към кремовете, лосионите и маските, за подобряването на добрия външен вид на кожата помагат и подходящите храни. Някои от тях са източник на ценни съставки – масла, витамини, минерали.

И най-важното е, че можете не само да се храните с тях, но и да ги използвате в състава на козметиката си – да правите с тях домашни маски, да ги прилагате директно върху кожата си или да ги добавяте в козметичните си продукти.

Ето кои са храните, които е препоръчително да присъстват задължително в пролетното ви меню.

Зелен чай

Той е истинска златна мина на антиоксиданти и е в състояние бързо да намали зачервяванията на лицето. За тази цел може да изплаквате обилно лицето си с охладена отвара от зелен чай. Но условието е да ползвате не чай на пакетчета, а на листа.

В допълнение към това, може да добавите захар. Но кафява захар. Залейте я със зелен чай, добавете малко масло – бадемово, зехтин или от кайсия и ще получите чудесен скраб за лице.

Авокадо

Този плод е истински натурален хидратант. Голямата му кръгла костилка успешно е използвана в много продукти за грижа за кожата и в маски за лице.

Маслото от авокадо лесно прониква в дълбоките слоеве на кожата, като ѝ доставя необходимите хранителни вещества и витамини за поддържането на нейния естествен енергиен баланс. Доказан ефект на маслото от авокадо е и предпазването на кожата от вятъра, което е много подходящо особено в началото на пролетта. Авокадото може да се използва в деликатната грижа за кожата около очите.

Овесена каша

Тази зърнена храна действа като чудесен ексфолиант, оставящ кожата мека и кадифено гладка. Най-простото нещо, което може да направите е да я оставите в топла вода да омекне, след което да изстине и с получената каша да търкате лицето си сутрин и вечер.

Овесената каша има и противовъзпалителни свойства. Така че, ако в навечерието на важна среща забележите раздразнение по кожата на лицето си, направете си маска с овесена каша преди лягане. Нанесете плътен слой от нея и изплакнете след около 20 минути.

Лимон

Този цитрусов плод помага да се справите с кожни проблеми като разширени пори и акне, намалява омазняването, избелва тена, намалява яркостта на пигментните петна, които се появяват с първите слънчеви лъчи през пролетта.

В допълнение – лимонът помага за подмладяване на кожата. Той е включен в различни видове кремове против бръчки, както и в продукти за грижа за суха и лющеща се кожа.

За да го използвате в своите рутинни козметични домашни процедури, може да обтриете лицето си с резен лимон, преди да нанесете обичайни я си крем. Вариант е също да добавите лимонов сок в ексфолиращия си продукт за лицето и тялото.

Мед

Медът почиства кожата от излишните мастни секрети, като по този начин предотвратява образуването на пъпки и акне. Той създава на повърхността на кожата невидим филм, който не позволява на влагата да се изпарява и я съхранява в епидермиса, като предпазва кожата от изсъхване, лющене и преждевременно стареене.

В меда се съдържат голямо количество витамини, като основните са от групата B, както витамин А и Е. Те повишават количеството на колаген в кожата, отговорен за нейната еластичност. Също подобряват цвета на лицето и действат като превенция за преждевременното ѝ отпускане.

И накрая, медът съдържа голямо количество мравчена киселина, която има антисептични свойства и по този начин ефективно помага при различни раздразнения по кожата на лицето.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари