IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екзотичните видове сол, които е добре да използвате

31 август 2014 07 00

И какви са техните характеристики

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Солта е подправка, без която нито едно ястие не би било същото. И докато повечето хора използват традиционната бяла сол, много малко предполагат за съществуването на толкова екзотични видове сол.

Всеки един от тях може да придаде различен вкус на вашата храна и експериментирането наистина си заслужава. Единственият проблем е в намирането на екзотичните видове сол, които не се продават в повечето магазини.

Всяко допълнително усилие обаче си заслужава – в това ще се уверите, след като изпробвате някои от следните видове сол:

1. Келтска морска сол. Може би си мислите, че всяка сол идва от морето. Въпреки че това не е напълно вярно, мястото, от което се събира солта играе важна роля в нейния вид и вкус. Един от най-добрите видове екзотична сол е келтската морска. Тя има светло сив цвят и е топлолюбива, което означава, че е по-добре да я добавяте с ръка.

2. Хималайска розова сол. Този вид сол не само изглежда красива, но и има много интересно приложение. В подножието на Хималаите се намират големи парчета от солта, които могат да се загряват и върху които може директно да готвите. По този начин храната става много ароматна и вкусна. Иначе хималайската сол се предлага най-често в традиционен вид на прах.


3. Хавайска черна сол. Черният цвят на тази сол е резултат от смесването ѝ с вулканичен въглен. Въпреки странния си цвят, солта е перфектно приложима във всички ястия. Според гурме готвачите най-добре е този вид сол да се добавя накрая, придавайки драматичност на ястието.

4. Балийска пирамидална морска сол. Както подсказва нейното име, тази сол се среща в близост до Бали в малки пирамидални образувания. Тя е идеална за поръсване на ястия като вид допълнение.

5. Черна индийска минерална сол. За разлика от черната сол, която идва от Хавай, тази сол има по-скоро сив, отколкото черен цвят. Цветът обаче няма голямо значение, защото индийската минерална сол има специфичен вкус, който я прави фаворит сред гурме готвачите. Тя има минерален вкус, заради което е чудесно допълнение към подправъчни смеси, сосове и супи. Разбира се, черната индийска минерална сол се използва много и в индийската кухня.

6. Австралийска речна сол. Както вече стана ясно, не всяка сол идва от морето/океана. Тази сол идва от река и има много мек вкус, което я прави идеална за доста видове храни. Може да използвате австралийската речна сол, за да добавяте аромат, докато печете храната.

7. Бамбукова печена морска сол. Тази сол е много популярна в Корея и е направена от плънка сол, сложена в бамбукова дръжка и след това загрята. Резултатът е чудесна на вкус сол, която може да бъде използвана по много начини.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Най-накрая една истински хубава статия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар