IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които се борят с грипа

18 септември 2014 08 27

Те са приятели на вас и вашето здраве

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Грипът е често срещан „бонус“, който върви ръка за ръка с по-студеното време и най-вече зимата. За да се предпазите от него обаче, не е задължително да си правите ваксина.

По-добре подсилете своята имунна система и я направете по-устойчива. Това може да се случи, само ако знаете на кои храни точно да наблягате. В случай, че консумирате правилните хранителни продукти, това ще намали шанса да се разболеете от грип.

Ако все пак се разболеете, хубаво е и да знаете, че отново с помощта на подходящите храни по-лесно може да изгоните болестта. Ето и храните, които ви защитават срещу неприятните грипове:

1. Тиквени семки. Те са богати на цинк, който помага на белите кръвни клетки да се преборят с болестта. Може да консумирате тиквените семки самостоятелно, да ги добавяте към сутрешните мюсли или пък да ги използвате като добавка към вашата салата.

2. Риба тон. Тази риба е отличен източник на селен, който помага за защита на клетките от вредите на свободните радикали и който повишава имунитета. Рибата тон е чудесна съставка за вашата салата, например.

3. Гъби. В гъбите има бета глюкани, които помагат на организма да се бори срещу инфекциите. Тези зеленчуци може да консумирате под формата на супа, в салати, на барбекю заедно с други храни и в много други ястия.

4. Сладки картофи. Те са богати на витамин А, който се бори срещу свободните радикали, които могат да отслабят вашата имунна система. Друг хубав плюс на сладките картофи е фактът, че в тях се съдържат и много фибри.

5. Зелен чай. Насладете се на чаша зелен чай, който е известен със своите невероятни антиоксидантни свойства. Освен това чаша топъл чай никога не е излишна в студените дни.

6. Кисело мляко. Пробиотиците, намиращи се в киселото мляко, помагат на тялото да поддържа здрава и силна имунна система. Възползвайте се!

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари