IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, от които може да се натровите

7 януари 2015 08 40

Следете внимателно какво купувате и количеството, което консумирате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Храните в днешно време са колкото вкусни, толкова и опасни. Дори да не консумирате ГМО-продукти, пак може да станете жертва на вирус, който да ви извади от строя за период около 48 часа, в който да не излизате от тоалетната и да се гърчите от болки в корема.

Важно е да контролирате количеството, което поемате, но и какви храни подбирате. Ето от какво трябва да се пазите:

Яйца

Това не се отнася за всички яйца, но някои могат да бъдат инфектирани с бактерията салмонела. Ако попаднете на тях, твърде вероятно е да проявите симптоми на тежко хранително натравяне. За да избегнете това, купувайте продукта от проверени магазини, гледайте срока на годност и никога не яжте яйцата сурови!

Риба тон

Най-честата причина за натравяне, свързано с морска храна и по-специално с риба тон е причинено от скомбротоксин. Скомбротоксинът е просто концентриран хистамин, същото химично вещество, което се произвежда от имунната система в отговор на външна атака. Когато телата на рибите се загреят над 16 градуса Целзий, скомбротоксинът започва да се натрупва. Реакцията на организма е загуба на въздух, зачервяване на лицето, главоболие, спазми, диария и загуба на зрението. При астматиците тези симптоми могат да причинят смърт.

Веднъж произведен, скомбротоксинът не може да бъде унищожен, дори и чрез готвене. За да избегнете риска от скомброидно отравяне, съхранявайте рибата охладена.

Стриди

Стридите и други видове риби са чест причинител на хранително отравяне. Причината е водата, в която виреят. Тези създания са естествен морски филтър и съдържат в себе си много мръсотия. При консумацията им погледнете добре дали са хубаво изчистени. Отстранете всички водорасли и никога не ги консумирайте сурови!

Картофи

Хранителното натравяне от картофи е рядко, но не и невъзможно, тъй като те могат да бъдат от див сорт и да съдържат токсини, за да се предпазват от естествените си врагове. Оглеждайте внимателно какви картофи купувате. Зеленият им цвят е сигнал, че те може да са отровни. Токсините умират при много високи температури, така че се уверете, че консумирате добре запечени или сварени картофи.

Сирене

Сиренето е опасно най-вече за бременни жени. То може да бъде заразено с бактерията салмонела листерия, която предизвиква спонтанен аборт. Преди да си закупите този вкусен продукт, проверете дали е добре затворена опаковката и докога е срокът му на годност.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари