IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 трика да увеличите серотонина си

3 ноември 2014 15 01

Обречете се на вечно щастие с малко усилие

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Промяната на сезоните и най-вече на продължителността на деня и температурите често са обвинявани за депресивните настроения, които ни обземат. Истината е, че между двете неща има малко общо.

Виновник за нашето весело настроение и активност (физическа и умствена) е серотонинът. Той често е описван и като молекула на волята. Липсата на достатъчното му количество в тялото може да доведе до ниска креативност, ниска концентрация, дразнение, тъга и дори нежелание за каквато и да било активност.

Серотонин може да си набавите не само чрез някои храни (повишаващи производството му в мозъка), а с помощта на:

Слънчева светлина

Стоенето на слънце е много полезно за организма, защото чрез кожата той си набавя витамин D. UV –лъчите имат лоша репутация, тъй като могат да причинят рак, но в умерени количества са необходими.

Интересно е, че серотонинът се повишава и чрез очите, поглъщащи дневна светлина, така че не се тревожете излишно за кожата.

Масаж

Не е съвсем ясно как точно масажът покачва количеството серотонин, но много изследвания го показват с резултатите си. Депресирани бременни майки са получавали масаж 2 пъти седмично в рамките на 4 месеца и на финала серотонинът им е бил по-висок с 30 %.

При друго изследване бебета на възраст между 1 и 3 месеца са масажирани за 15 минути 2 пъти седмично в рамките на 6 седмици и техният серотонин се повишил с 34 %.

Упражнения

Физическата активност доказано увеличава серотонина в организма. Най-ефективно е бягането и колоезденето. Йогата също върши работа.

Спомените за щастливи събития

Този прост акт увеличава производството на серотонин в предния сингулатен кортекс, който е област зад префронталната кора, отговаряща за вниманието. В същото проучване е установено, че тъжните спомени намаляват производството на серотонин в тази област. По този начин, спомняйки си положителни събития, вие получавате двоен ефект: увеличен серотонин и предпазване от тежки мисли, които могат да ви доведат до депресия.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари