IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сутрешен ритуал за балансиран и здравословен живот

1 декември 2014 06 17

Пет стъпки, които ще ви помогнат да се чувствате добре всеки ден

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Забързан начин на живот, проблеми в работата, в семейството, с любимия човек – всичко това води до нарушаване на вашия баланс и може да бъде предпоставка за сериозни проблеми със здравето. Повечето хора, които осъзнават значимостта на здравословния начин на живот, си мечтаят да живеят именно по този начин. Малка част от тях обаче успяват.

Ние ви предлагаме сутрешен ритуал, с който ще се приближите до мечтата за балансиран, спокоен, щастлив и здравословен живот. Всичко, което се изисква от вас, е всяка сутрин да следвате пет прости стъпки. Ето и кои са те:

1. Разтягайте се – 3 минути

Когато се събудите, започнете да разтягате и движите цялото си тяло – от главата до краката. Отделяйте само по няколко минути, за да раздвижвате тялото си по подходящ за вас начин. Така ще внесете малко спокойствие и положителна енергия в деня си. Изпробвайте различни разтягания и разберете какво работи най-добре при вас.

2. Пийте вода – 3 минути

Хидратацията е изключително важна, неслучайно тя се препоръчва от всички видове специалисти – лекари, диетолози и други. Много хора започват деня си със стимуланти като кафе или сок и много по-рядко приемат вода в ежедневието си. Тази неправилна практика може да доведе до умора, проблеми с кожата и главоболие. Освен това водата стимулира „събуждането“ на храносмилателната система и мозъка.

3. Пригответе си билков чай, зелен сок или еликсир за повишаване на имунната система – между 3 и 10 минути

Ако обичате да тренирате рано сутрин, значи задължително трябва да консумирате билков чай, зелен сок или друга полезна напитка. Бял трън, корен от глухарче или детоксикиращ еликсир от джинджифил са идеалните предложения, с които да започнете ударно своя ден. Ако искате да си направите фреш, по-добре оставете плодовете и заложете на смути от листни зеленчуци или нискокалорични такива като краставици, целина и други.

4. Правете йога или се упражнявайте поне по 15 минути всяка сутрин – 15 минути

Не е задължително да посещавате йога студио, за да се радвате от ползите на сутрешната йога. В интернет има достатъчно видеа, които ще ви бъдат полезни. Освен това вие може да тренирате тялото си и с помощта на обичайните упражнения. Разберете кое ви кара да се чувствате по-добре и го практикувайте всяка сутрин. Ако разполагате с повече от 15 минути – това е чудесно. Най-важното е йогата или другите упражнения да се превърнат във ваша рутина.

5. Вземете си студен душ – между 3 и 7 минути

Знаем, че звучи наистина неприятно и най-вероятно сте се отказали, още преди да сте помислили по-обстойно над идеята. Студената вода обаче увеличава сърдечната честота и приема на кислород, което води до повече енергия през деня. Студеният душ също така намалява стреса, изгаря мазнини, както и облекчава ставните и мускулните болки. Когато миете косата си, използвайте студена или поне по-хладка вода и ще забележите положителната промяна. Къпането със студена или хладка вода също така помага на кожата да запази влагата и да остане хидратирана. Това може да бъде много полезно при по-сухия тип кожа или в зимните месеци.

Съвет: Започнете да се къпете с топла вода, която ви кара да се чувствате комфортно. След това бавно понижавайте температурата на водата, докато тя стане достатъчно студена. Опитайте се да останете минимум една минута под студения душ.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Здравко ( преди 9 години )
Много ми е странно, че за здравословен живот сутрин се препоръчват неща като пиене на вода, къпане, разтягане, а се пропуска едно важно нещо, което също вършим всяка сутрин и от което МНОГО зависи здравето ни: http://forum.mikroferma.com/index.php?topic=1509.msg1691#msg1691
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар