IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Да тренираме ли при настинка?

19 февруари 2016 12 40

Решение на голямата дилема

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Ето и съветите на професионалиста за това дали да тренираме, когато сме с настинка.

Всеки от вас, който спортува редовно, ще се съгласи, че нерядко сме поставени в ситуации, в които си задаваме въпроса: „Да отида ли на фитнес днес или е по-добре да пропусна?“.

И доста често причината, която поражда тази дилема, са настинките и вирусите, които ни връхлитат. Никой не е застрахован от тях – дори и най-здравите и силните сред нас се разболяват, особено през есенно-зимния сезон.

Чувствате, че сте започнали да се разболявате, какво да направите?

На първо място – запазете спокойствие!

В личния си опит съм забелязал, че повечето хора се паникьосват още при първите симптоми на настинка, защото си мислят, че всички положени до момента усилия ще отидат на вятъра. И решават да игнорират настинката и да продължат да спазват стриктно фитнес програмата си.

Но ако не вземете мерки още от самото начало, проблемът единствено ще се задълбочи.

Паниката може да доведе и до другата крайност – решавате, че простата настинка е сериозно заболяване, заради което вече сте изгубили силата и издръжливостта си и преустановявате всякакви тренировки – което не е непременно задължително.

Важно е да прецените обективно какво е здравословното ви състояние и позволява ли то да продължите с фитнес тренировките. Не забравяйте, че резултатите, постигнати с много месеци труд, няма да изчезнат за ден или два. Обикновено са нужни поне две седмици въздържание от тренировки, за да е налице видимо влошаване на формата. Така че приемете нещата спокойно, вземете мерки, като подсилите имунитета чрез допълнителен прием на витамини и ако се налага, намалете малко темпото.

И така идва моментът, в който всеки ден, когато не се чувствате добре, сте изправени пред дилемата „Да отида ли във фитнес залата или днес е по-добре да пропусна?“.

Как да направите правилния избор между фитнеса и леглото?

За да вземете правилното решение се водете от симптомите си, а не от желанието! Най-разпространените правила, които можете да следвате, са:

1. Ако симптомите са нагоре от врата – главоболие, запушен нос, хрема, то вие сте в състояние да тренирате. Физическата активност може дори да облекчи проблема.

2. Ако симптомите са надолу от врата – висока температура, болка в мускулите, стомашно неразположение, втрисане – не сте в състояние да тренирате. Ако го направите, може да влошите състоянието си.

Все пак, хубаво е да не се диагностицирате сами, защото е много вероятно да допуснете грешка. Симптомите на настинка и грип често се припокриват, което ги прави трудно различими. И ако при настинка тренировките, съчетани с адекватна грижа за здравето, могат да доведат до положителни резултати, то при грипа нещата далеч не стоят по същия начин.

Защо не трябва да тренирате, когато сте болни от грип?

Причина 1: Защото може да заразите и други хора в залата!

Когато игнорирате и не обръщате внимание на здравословното си състояние, може да навредите и на околните. Грипът често се съпровожда от симптоми, които не са за пренебрегване – висока температура, втрисане, болки в мускулите, гадене. При някои хора обаче е възможно да протече по-леко. Това в никакъв случай не означава, че вирусът не е там и не може да бъде предаден.

Не забравяйте, че освен по въздушно-капков път, грипът се предава и чрез допир на общи, контактни повърхности, което прави фитнес залата идеална среда за неговото разпространяване!

За да сте сигурни, че сте болни от грип е важно да сте наясно от какво са причинени симптомите ви. Най-доброто, което можете да направите, е да отидете на лекар. Ако подозренията се потвърдят, направете добра услуга на околните и избягвайте оживени места, докато заболяването отшуми.

Причина 2: Защото тренирайки, не правите услуга и на себе си!

За повечето от нас фитнес залата е място, в което се грижим за това да изглеждаме добре и подобряваме формата и здравето си. Място, в което се случват положителни неща и се изграждаме като хора и характери.

Въпреки това, тренировката във фитнеса преди всичко е дейност, която се характеризира с катаболни процеси (процеси на разграждане). Това са първите процеси, които започват в организма след тежко натоварване и основата, без която анаболните процеси (процеси на изграждане) не биха могли да се случат.

Когато сте болни от грип, тялото вече е в състояние на катаболизъм, причинено от вируса. В този момент имунната ви система всячески се опитва да се справи с проблема.

Какво се случва, ако отидете във фитнеса и започнете да тренирате? Така допълнително стимулирате катаболните процеси, като по този начин подлагате имунната си система на огромно изпитание и тя не е способна да се бори ефективно с болестта. Резултатът от това – забавяте процеса на възстановяване, като същевременно се чувствате още по-зле.

Моят съвет към вас

Когато усетите първите симптоми на настинка или грип, не ги игнорирайте. Погрижете се за здравето, собственото и това на околните, като отидете на лекар, за да установите дали е обикновена настинка или грип. Независимо какъв е случаят, съсредоточете вниманието и действията си в помощ на имунната система като се храните здравословно, увеличите приема на храни, богати на витамин С и цинк, и приемате достатъчно течности.

Ако става дума за настинка, не е нужно да спирате с тренировките, но не забравяйте да се „вслушвате“ в тялото си и да обръщате внимание на знаците, които то ви дава. Ако например при упражнение, което изисква минимални усилия, вие се чувствате зле и отпаднали, най-вероятно сте сгрешили в преценката си или състоянието ви се влошава. В такъв случай е най-добре да спрете.

При наличие на грипно състояние, за съжаление, ще трябва да се разделите с фитнеса до пълното ви възстановяване. Когато симптомите отшумят, върнете се към тренировките, но постепенно.

Преди да се втурвате да работите по това да сте „по-здрави отвън“, погрижете се да сте „здрави отвътре“. Така или иначе двете вървят ръка за ръка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари