IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Отслабва ли се с глад?

13 май 2016 10 40

Треньорът разкрива отговора на този въпрос

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това дали гладът е добро решение за диета.

Може би сте чували статистиката, че всеки 19 от 20 човека, които успяват да отслабнат благодарение на „специална“ диета, възвръщат загубените килограми в рамките на година или две.

Истината е, че конвенционалните диети са изначално обречени на провал. Причината за това е, че повечето хора правят класическата грешка, подлагайки се на глад, за да отслабнат.

Но както знаем, човешкото тяло е безпогрешна машина, която трудно бихте залъгали. Чрез ролята на хормоните, метаболизма и забележителния икономичен режим, организмът ще направи всичко необходимо, за да ви предпази от глада и да ви помогне да поддържате сравнително стабилно тегло.

Именно заради това е почти невъзможно да се отслабне трайно или да изгорите мазнини чрез гладуване.

Що е то диета?

Но нека първо да разнищим в дълбочина думата „диета“. Под диета разбираме всяко ограничение на храна и/или калории за определен период от време.

Повечето популярни диети разчитат на изключително нисък енергоприем: 800-1000 или по-малко калории за жени и 1500 или по-малко калории за мъже. Когато ограничите калориите до такава крайност, няма начин първоначално да не отслабнете. Казвам първоначално, защото рано или късно организмът се приспособява и активира защитните си механизми.

Основните проблеми при диетите с гладуване са:

1. Първо, загубата на тегло не продължава дълго поради инстинктите за самосъхранение на организма. В повечето случаи, хората, които отслабват по този начин, връщат килограмите си, а понякога дори наддават (така нареченият йо-йо ефект).

2. Второ, голяма част от изгубеното тегло е чиста мускулна маса, а не мазнини.

Лъжливи обещания

Вече разбрахме защо хипокалоричните диети не работят. Но въпреки това популярността им сякаш не отшумява. Защо? Защото всеки един от нас иска да се радва на хубава визия и да се чувства добре в кожата си, но никой не е готов да положи усилията, необходими за това.

Мога спокойно да заявя, че съвременното ни общество е обществото на бързите и лесни решения. Затова и всеки ви убеждава и лъже колко лесно е да отслабнете с тази или онази магическа диета. Но, разбира се, магически диети НЕ съществуват.

Представете си колко години наред сте вредили на тялото си и сте се отнасяли лошо с него. Как тогава очаквате, че всичко ще се поправи за един месец? Процесът на отслабване изисква време и са необходими воля и постоянство, за да извървите този път докрай.

Икономичният режим и гладът

Човешкият организъм може да оцелее в продължение на месеци без храна, Има документирани случаи на участници в гладни стачки, оцеляващи по два месеца без храна. А хората с висок процент подкожни мазнини могат да оцелеят дори повече от 200 дена.

Две са причините, поради които е възможно оцеляването по време на продължителен глад:

1. В периоди, в които храната е в изобилие, човешкият организъм може лесно и ефикасно да съхранява излишната енергия под формата на телесни мазнини. Това е вид презастраховане срещу бъдещ недостиг.

2. Когато гладът настъпи и телесните мазнини са на изчерпване, защитните механизми на организма се задействат – метаболизмът се забавя (тоест, намалява разхода на енергия) и се увеличава желанието за храна (изпитваме „зверски“ глад).

Поколение след поколение хората са били излагани на различни неблагоприятни условия от околната среда като суши, природни бедствия и глад. Преди 10 000 години не е имало супермаркети! В онези времена, ако сме искали да ядем, е трябвало да си подсигурим храната сами. Именно механизмът за глад ни е помогнал да оцелеем.

Тялото не прави разлика между диета и глад

По време на гладуване, тялото постепенно започва да се храни от себе си, горейки мазнини, мускули и в краен случай, органи за енергия. Ако продължите да горите калории със същата скорост, запасите ви скоро ще свършат и ще умрете поради липса на енергия. Ролята на икономичния режим е да забави метаболизма, позволявайки по-продължително оцеляване.

Ако решите да отслабвате в съвременни условия чрез нискокалорийна диета, същият този механизъм на глад може да ви изиграе лоша шега, защото за организма няма разлика между глад и диета – няма как тялото ви да разбере, че целта ви е да отслабнете, а не да се самоубиете чрез гладуване. Затова организмът решава да ви предпази.

Когато тялото усети, че не приема достатъчно калории, енергоразходът намалява. Единственият начин е да не сваляте толкова рязко калориите, а да имате търпение и желание за успех.

8 причини да избягвате диетите с гладуване при отслабване

Крайните хипокалорични диети:

1. Обострят апетита и забавят метаболизма

2. Водят до загуба на чиста мускулна маса

3. Намаляват термогенезата

4. Потискат функциите на щитовидната жлеза

5. Увеличават шанса за връщане на старото тегло (йо-йо ефект)

6. Намаляват енергията и работоспособността

7. Увеличават нивата на кортизол

8. Понижават нивата на тестостерон и лептин

В заключение

Надявам се научните факти да са ви убедили, че гладуването и крайните хипокалорични диети не са решението при отслабване. Ако наистина искате да се отървете от мазнините по един здравословен начин и да задържите резултатите за продължителен период от време, то решението за вас са тренировките и правилно конструираният хранителен режим.

Важно: Ако не сте запознати с фитнес храненето и тренировките, както и с устройството и начина на работа на човешкото тяло, НИКОГА не използвайте готови тренировъчни програми и диети, защото не знаете по какъв начин ще ви се отразят и дали няма да си изиграете лоша шега.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Лина ( преди 7 години )
Абсолютно вярно е всичко. Аз никога не съм пазила диета и съм в страхотна форма за годините си . Когато съм болна и не ям виждам,че кожата ми леко посивява и се отпуска ,но в такива случаи се стремя да ям по малко кисело мляко и пия много вода . Дъщеря ми спазва диета на периоди и наддава килограми вместо да свали ,но младите хора искат всичко сега на момента,а всъщност удължават времето .
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар