IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: 5 храни, които да не ядете

17 юни 2016 09 40

Кои са те?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас съвети за това, кои са храните, които никога да не консумираме.

Ако често си задавате въпроси от типа:

- „Вреди ли консумацията на млечни продукти?“

- „Суровите или печените ядки са по-полезни?“

- „Задължително ли е да консумирам полезни храни като риба дори и да не ми харесва?“

- „Кога трябва да се приема суроватъчният протеин – преди или след тренировка?“

Ето в тази статия ще се опитам да ви предоставя една по-разчупена гледна точка по темата с избора на храни. Ето петте вида храни, които НИКОГА не трябва да присъстват в менюто ви:

1. Храни, които не обичате

Сигурен съм, че поне веднъж сте консумирали дадена храна, която ненавиждате, но някой ви е казал, че е полезна и ще ви помогне да отслабнете. Например, някои хора не обичат риба, други зеле, трети спанак и т. н., но ги консумират насила, защото вярват, че това ще доведе до по-бързото отслабване.

Но не е необходимо да се тормозите. Винаги има варианти да си набавяте хранителните вещества и от други храни, които наистина харесвате. За да имате краен успех е важно да ви е вкусно и приятно през цялото време – може да звучи изтъркано, но е истина.

2. Храни, които дразнят стомаха ви

Случвало ли ви се е да хапнете нещо и след това да почувствате стомашен дискомфорт? Всъщност на кой ли не се е случвало... Неприятното подуване, усещане на тежест и цялостен дискомфорт могат да бъдат причинени от храни, съдържащи глутен (при глутенова непоносимост или глутенова ентеропатия), млечни храни (при лактозна нетолерантност), плодове (при фруктозна малабсорбция) и други.

Причините за раздразнението могат да се крият и в камъни в жлъчката, гастрит, възпаление, образуване на газове или алергия към някое хранително вещество в даден зеленчук, плод, месо или морски дар.

Непоносимостта към определена храна е строго индивидуална за всеки организъм. Затова най-добрият начин да избегнете неприятното усещане е като откриете кои храни „дразнят“ вашия стомах и избягвате тяхната консумация.

3. Храни, които ви карат да се самообвинявате

Вероятно по празниците или през почивните дни често ви се случва да прекалите с калоричните изкушения. Повече сладки, безалкохолни напитки, по-големи порции ястия, повече тестени изделия..

И именно защото знаете, че прекомерният прием ще навреди на целите ви, във вас се заражда чувство за вина и се опитвате след това да компенсирате преяждането с много строга диета и повече физически упражнения. И така до следващите почивни дни, когато отново прекалите с храната. А после цикълът се повтаря. Няма нищо лошо в това да похапнете нещо, което ви изкушава, стига да го консумирате в ограничени количества. А и дори да прекалите, не ви съветвам след това веднага да залитате по другата крайност и да се подлагате на невъзможни диети и физически тренировки. Причината е, че рязката промяна на хранителния ви режим по-скоро ще стресира организма и ще предизвика негативен ефект за цялостния ви тонус.

4. Храни, които не можете да спрете да ядете

Тази точка донякъде е обвързана с предишната. Има някои храни, които просто не можем да спрем да ядем. Дори и да не изпитваме глад, продължаваме да ядем още и още, защото са вкусни или защото не се задействат сигналите за регулиране на апетита в мозъка. Примерите са много: чипс, мюсли, бисквити, пържени картофи и други.

Но любопитното е, че има и някои иначе здравословни храни, които попадат в тази категория. Един такъв пример са ядките. Всички знаем, че са полезни. Но са и много калорични и трябва да се консумират в ограничени количества – около шепа на ден. Но ако трябва да сме честни, никой не спира на първата шепа, а едва на втората, третата и т. н. Ако във вашето меню има храни, на които просто не можете да се наситите, то най-добре се опитайте да ги изключите изцяло от хранителния си режим – за ваше добро е.

5. Храни, които всъщност не са храни...

Ако винаги съм препоръчвал консумирането на зеленчуци, чисто месо, морски дарове, полезни мазнини и умерени количества плодове, то съществуват и храни, които въпреки че се продават в магазините, трудно могат да бъдат категоризирани като истинска храна. Например високофруктозният царевичен сироп, модифицираното царевично нишесте, трансмазнините, изкуствените аромати и оцветители определено не са нещо, което е възникнало по естествен път. И въпреки че големите компании от хранително-вкусовата промишленост използват тези и още много други съставки за създаването на т. нар. „храни“, то те не са полезни за вашия организъм.

Компаниите ги използват, за да спестят пари и в същото време създават вкус, наподобяващ истинска храна. Обикновено подобни съставки се използват в пакетираните храни, преработените меса, киселите млека, тестените храни и други.

В заключение

Може би тази статия не беше точно това, което очаквахте – не открихте точно определен списък с храни, които да избягвате. Всъщност това и целях да ви покажа със самата статия – една по-различна гледна точка. Да, една храна може да се отразява добре на вас или на вашия организъм, но да не се отразява добре на ваш близък. Или обратното – някой ваш приятел ви се хвали как някоя нова суперхрана му е помогнала да отслабне и дори да подобри здравето си и решавате да я пробвате и вие, но усещате, че това просто не е вашата храна... И двата сценария са напълно възможни. Това е така, защото всичко е индивидуално и всеки е различен!

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Ани ( преди 7 години )
Много хубава статия, благодаря! Имам въпрос, имате ли идея как да се справя с подуването на стомаха след консумиране на плодове? Става ми много тежко, а смятам, че са важна част от здравословното хранене и много ги обичам!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар