IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Полезни ли са фрешовете?

19 август 2016 11 00

Треньорът разкрива всичко за плодовите сокове

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Може би си мислите, че плодовият сок и фрешовете са здравословен старт на деня или удобен начин да включите повече плодове в хранителния си режим. Въпреки че има някои ползи за здравето, 100%-вият сок има и недостатъци, които е добре да имате предвид, преди да изпиете следващата си чаша.

Приемът на плодове е от съществено значение за оптималното здраве. Няма съмнение, че те са полезни за здравето на сърцето и срещу редица заболявания, както и предоставят важни хранителни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти и други. Препоръчително е да приемате една и половина до две порции плодове на ден за жените и 2 порции за мъжете, като една чаша 100% плодов сок може да се брои за една порция плодове.

Една от често изтъкваните ползи на плодовите сокове е високото съдържание на Витамин C. Препоръчителният дневен прием на витамин C за мъжете е 90 милиграма, а за жените е 75 милиграма дневно. В ¾ чаша портокалов сок се съдържат 93 милиграма витамин C, докато същото в количество сок от грейпфрут има 70 милиграма.

Но фрешовете не са толкова полезни, колкото ни се представя...

Наред с тези ползи обаче, не трябва да забравяме, че фрешовете и соковете като всяко друго нещо имат и нежелани ефекти. Един от главните минуси на прясноизцедените сокове е, че при извличане на всяка капка течност (например, от един портокал или ябълка) се отстранява голяма част от пулпата, кората и семките. А това са тези части на плода, които съдържат най-много фибри и други полезни съставки, важни за храносмилателната система.

Фибрите благоприятстват развитието на полезни бактерии в червата – жизненоважни за предотвратяване на запек и намаляване на риска от рак на дебелото черво. Счита се, че балансът на микрофлората играе важна роля в поддържането на имунната система, както и в предотвратяването на автоимунни заболявания.

Също така соковете от плодове като портокали и лимони могат да раздразнят чувствителната лигавица на стомашно-чревния тракт, защото съдържат големи количества лимонена киселина. Това може да доведе до болка, гадене и разстройство.

Друг проблем, причинен от изцеждането на плодовете е, че хранителните вещества като антиоксиданти и фитонутриенти губят качествата си в момента, в който бъдат изложени на светлина и въздух поради процеса на окисление (сетете се как ябълките потъмняват, след като ги нарежете). Наличността на хранителните вещества продължават да намаляват, ако сокът се съхранява в хладилник. Според едно научно изследване, до една четвърт от съдържанието на витамин C се губи в нарязани парчета киви, ананас, манго, ягода, диня и пъпеш в продължение на шест дни, през които плодовете са били съхранявани в хладилник.

Фруктозна бомба

Стигнахме и до най-големия недостатък на фрешовете – високото съдържание на фруктоза. В една чаша портокалов сок от 250 милилитра се съдържа толкова захар, колкото в 4 портокала. Това са цели 22 грама захар. Ябълковият сок съдържа дори повече захар – 26 грама на 250 мл.

Когато ядете плодовете цели, ензимът амилаза в слюнката започва да ги разгражда и те се усвояват по-бавно от организма. Ако просто „излеете“ няколко плода в стомаха си в течна форма, заобикаляте този важен и сложен процес. Вследствие на това няма как да се активира усещането за ситост, което се предизвиква, докато дъвчете храната. Без проблем можете да изпиете 2-3 чаши плодов сок, но повярвайте, ще ви е доста по-трудно да изядете еквивалентното количество плодове!

Също така вие изгаряте по-малко калории, защото тялото ви не използва енергия за механичното смилане и обработване на плодовете. Това означава, че калориите, прието под формата на захари в сока не се компенсират от тези, изразходвани при механичното храносмилане. Дъвченето, абсорбирането и преработката на храни изгаря около 150-300 калории на ден. Консумирайки предимно фрешове, вие губите възможността да изгорите част от тези калории.

Фрешовете и здравето на зъбите

Дори и зъболекарите са обезпокоени от тази уж „здравословна“ тенденция. Все по-често се виждат случаи на киселинна ерозия – омекване и загуба на зъбния емайл, причинена от киселината в плодовите напитки.

Сокът от плодове е с високо съдържание на лимонена киселина и може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който например го прави една газирана напитка.

Тогава трябва ли изобщо да пием фрешове и плодови сокове?

Ако наистина не можете без фрешове и те са един от малкото начини, по които си набавяте витамините за деня, може да си позволите една малка чаша прясноизцеден плодов сок дневно – около 125 мл. За предпочитане, приготвяйте сока вкъщи – така ще знаете, че вътре наистина има плодове, а не оцветен фруктозо – глюкозен сироп! Още по-добре е, ако добавите и зеленчуци като моркови, кориандър, магданоз, цвекло и други.

Моят съвет към вас е през по-голямата част от времето да консумирате плодовете в техния цялостен вид – така както природата ги е създала! Следващият път, когато посегнете към „здравословния“ си фреш, си спомнете, че добрите стари плодове се усвояват по-бавно и равномерно, не покачват толкова рязко нивата на кръвна захар и съдържат повече ценни хранителни вещества!

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари

Лина ( преди 7 години )