Подобно на дрехите ни и избора на закуска например, повечето от нас имат навика да се придържат към един и същи режим, когато става дума и за тренировки с вдигане на тежести.

Истина е, че изпълняването на еднакъв фитнес план всеки ден е удобно, по този начин не предизвикваме тялото си, а в резултат пропускаме и ползите от тренировката.

Тялото ни се адаптира на съпротивлението, когато вдигаме едни и същи тежести седмици наред. Така не може да се изградят мускули. Когато не увеличаваме трудността на упражненията, които изпълняваме, не предизвикваме мускулите си, което не води и до никакви резултати.

При силовите упражнения е много важно да има постепенно увеличаване на тежестта, тъй като по този начин мускулът расте, заедно със силата.

Когато целта е тялото да се тонизира, съпротивлението трябва да се увеличи. Ако можем да направим още две допълнителни повторения по време на тренировка, значи е време за тази стъпка.

Все пак има и полза от вдигането на едни и същи тежести – подобрява се издръжливостта на мускулите. Ако се придържаме към еднакво съпротивление, увеличаване на повторенията може да бъде най-добрият начин за проследяване на прогреса.