IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо и как смяната на часа ни влияе?

26 октомври 2017 07 20

Това оказва влияние върху качеството на съня

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Задава се поредната октомврийска смяна на часа, която ще ни осигури възможност за еднократно удължаване на съня с един час. Предстои един от онези уикенди, след които усещането, че не сме си доспали обещава да бъде малко по-приемливо. Дали обаче ще е трайно?

През нощта в събота срещу неделя ще върнем стрелките на часовника с един час назад и ще влезем в астрономическото часово време. Зимната смяна на часа осигурява един час повече за сън през нощта, когато се извършва. Факт е обаче, че в понеделник ще трябва да се събудим по-рано, отколкото сме свикнали да го правим досега. Така в дългосрочен план смяната на часа и връщането на времето има по-скоро негативен ефект върху качеството на съня.

Проблемите със съня след смяна на часа са напълно обясними. Обясняването на появата им помага те да бъдат и успешно профилактирани.

Въпросните нарушения на съня се появяват вследствие на временно разстройство на биологичния часовник. То е провокирано от два фактора. От една страна, вечер ще се стъмва по-рано, а от друга – сутрин ще се съмва по-късно. Редуването на светлата и тъмната част на деня е изключително важен цикъл, определящ прехода между естествените за организма ни фази на сън и бодърстване.

Връзката между двата цикъла се осъществява посредством секрецията на хормона на съня мелатонин. Неговата синтеза в мозъка започва след залез слънце и бележи пик в по-късните часове на вечерта.

Това е времето, когато организмът естествено се подготвя за сън, като високите дози мелатонин в кръвта улесняват заспиването.

Повече по темата и как да избегнете проблемите със съня четете на Puls.bg

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари