IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета с високо съдържание на фибри

23 септември 2013 10 00

Храните, богати на влакна, осигуряват повече ползи за здравето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Човешкото тяло се нуждае от постоянен прием на фибри. Необходимата дневна доза зависи от възрастта, но обикновено хората не успяват да си набавят необходимото количество. Диетата с високо съдържание на фибри е хранителен план, при който човек консумира повече фибри, отколкото е необходимо.

Фибри е общото наименование на група несмилаеми въглехидратни съединения, намиращи се в растенията. Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Неразтворимите фибри не се усвояват от организма и не осигуряват енергия (калории). Те обаче помагат на дебелото черво по-лесно да се справи с отпадъците. Източници на неразтворими фибри са: пълнозърнест хляб, пшеница, кускус, булгур, кафяв ориз, трици, моркови, краставици и други сурови зеленчуци.

Разтворимите фибри се разтварят във водата в растителните клетки. Подобно на неразтворимите фибри, те не осигуряват енергия. Добри източници на разтворими фибри са ябълките (без обелката), бананите, боровинките, броколите, нахута, лещата, плодовете.

Произходът на диетата е неясен. С течение на годините учените са направили връзка между процента на различни хронични заболявания в популации, които консумират храни с повече фибри и такива с по-нисък прием. Изследователите открили например, че африканците, чиито хранителен режим е с високо съдържание на фибри, по-рядко страдат от запек. За разлика от Африка този проблем е често срещам в индустриализираните страни, чието население се храни с много животински продукти.


Повечето диети включват ниско съдържание на въглехидрати и повишен прием на протеини. От 2005 година в САЩ диетата с високо съдържание на фибри е призната като здравословна. По тази причина някои от насоките, свързани с храненето, насърчават хората да ядат повече храни, богати на фибри като пълнозърнестите храни.

Институтът по медицина в САЩ определя следния дневен прием:

- деца на възраст 1-3 години : 19 грама

- деца на възраст 4-8 години: 25 грама

- мъже на възраст 14-50 години: 38 грама

- мъже на 51 и повече години : 30 грама

- момичета на възраст 9-18 години : 26 грама

- жени на възраст 19-50 години: 25 грама

- жени на 51 и повече години : 21 грама

- бременни жени : 28 грама

- кърмещи жени : 29 грама

По-високите нива на фибри осигуряват по-големи ползи за здравето. Целта на диетата с високо съдържание на фибри е да насърчи хората да консумират повече храни, в които се съдържат тези полезни вещества. По този начин те влияят добре на своето здравословно състояние. Диетата не е направена специално с цел загуба на тегло, въпреки че това може да се случи като страничен ефект от хранителния режим.

Може би най-важната полза от диетата с високо съдържание на фибри е предпазването от сърдечни заболявания. Няколко мащабни изследвания показват, че приема на разтворими фибри може да понижи холестерола в кръвта. Диетата, при която се консумират повече храни, богати на фибри, може да предотврати и проблеми с храносмилането като запек и хемороиди. Също така диетата с високо съдържание на фибри може да намали риска от рак на дебелото черво.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари