IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скритите съставки, които веганите не могат да ядат

14 март 2014 14 41

Оказва се, че в много храни има животински продукти, без потребителите да подозират за това

Желираните бонбони са забранени за веганите и вегетарианците; Снимка: Dreamstime

Желираните бонбони са забранени за веганите и вегетарианците; Снимка: Dreamstime

Веганската диета изключва консумирането на каквато и да е храна от животински произход. На пръв поглед всичко изглежда точно и ясно – трябва да се избягва месото, млечните продукти, морските дарове и т. н.

За съжаление обаче, много вегани, а и вегетарианци, са подлъгвани от хранителната промишленост. Оказва се, че в много продукти (на пръв поглед подходящи за вегани) се съдържат съставки, които всъщност имат животински произход. Ето и кои са нещата, за които хората, спазващи веганска диета, трябва да знаят:

1. Желатинът в желираните бонбони и други сладки храни.

Желатинът е веществото, което сгъстява бонбоните и десертите като пудинг. Макар тези храни да изглеждат приемливи за веганите, всъщност желатинът има животинска основа. Той е протеин, създаден чрез кипенето на сухожилия, кости и други части от животни във вода. Среща се и растителен желатин, който обаче е специално обозначен.

2. Лактоза в различни храни и лекарства.

Веганската диета изключва млякото, както и всички продукти, произведени от него. Лактозата – протеин, получен от млякото, често се използва като допълнителна съставка, за да се удължи срокът на годност на някои храни. Лактозата може да се срещне в някои видове хляб, тестени изделия, сосове за салати, бонбони и смеси за бързо приготвяне на картофи, супи и напитки. Лактозата може да бъде намерена и в някои лекарства за лечение на стомашни киселини или газове.

3. Карминова киселина и други хранителни багрила.

Карминовата киселина, известна още като кармин или кохинийл, е червена хранителна боя, която се получава от насекомите Dactylopius coccus. Боята се използва в много изкуствено оцветени храни като червено ябълково пюре и червени бонбони. Въпреки че тази боя е абсолютно безопасна за консумиране, тя е забранена за хората, които спазват веганска диета. Много други хранителни бои също са направени от пигменти, получени както от растителни, така и от животински източници.

4. Олеинова киселина от говежда лой.

Олеиновата киселина е мастна съставка, използвана в някои храни, сапуни и козметика. Въпреки че е възможно да се произвежда олеинова киселина от растителни източници, масово тя е направена от лой на негодни за консумация части от говеждо месо. Производните на олеинова киселина като олеил, олеат или олеил стеарат, също не отговарят на веганската диета.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

jananana ( преди 9 години )
Лактозата не е протеин! Лактозата е дизахарид(вид захар)! Моля ви не пишете пдобни глупости....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )