IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да скачаме ефективно с въже

15 април 2013 10 40

Времето и интензивността за отслабване и за поддържане на мускулите и издръжливостта са различни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Правите ли редовно джогинг? Обичате ли да тичате на пътеката или предпочитате велоергометъра? Ако всичко това ви се струва мъчение, а не по-скоро удоволствие; ако ви мързи да ходите до фитнеса и искате нещо по-лесно, по-малко ангажиращо и също така ефективно, е време да си купите въженце.

Въжето за скачане е лесно преносимо, може да го ползвате навсякъде и помага да подобрите не само физиката си, но и координацията, издръжливостта си и здравето си.

Вечният въпрос е: Колко често и колко време трябва да скачам?

За съжаление, няма индивидуален отговор и всичко зависи от здравето и личните ви фитнес-цели.

Ако до момента никога не сте скачали на въже (изключваме детските ви години), е хубаво да започнете с ежедневни сетове от по 20 секунди. Опитайте се да скачате по 3 сета от 20 секунди всеки ден. В началото е важно да се фокусирате върху координацията си.

В момента, в който се почувствате по-уверени с въже в ръка, увеличете времето на 60 сек. Правете по 5 сета от по минута, като почивате по 20 секунди между всеки от тях.

Вашата цел трябва да бъдат 6 сета от по 3 минути с почивка от 60 секунди между всеки. Скачането на въже е кардио-тренировка и в действителност е доста натоварващо. Така че почивката е много важна, както и дишането! Докато почивате вдишвайте и издишвайте дълбоко, за да успокоите ритъма на сърцето си.

Как да отслабваме с помощта на въженцето?

За да отслабне човек, той трябва да изразходва повече калории, отколкото приема ежедневно в определен период от време. За свалянето на 1 килограм трябва да се лишите от 3500 калории.

Здравословното им редуциране е в рамките на седмица, което означава, че всеки ден е добре да горите по 500 калории със спорт.

Един човек, който тежи около 70 кг, може да изгори 750 калории, ако скача на въже 1 час. Ако си предвидите 40 мин. работа с въже, съвсем спокойно ще изгорите тези калории за деня.

Скачане на въже за поддържане на спортна форма

Много от спортистите използват въжета, не за да се вталяват, а за да подобрят физическото състояние на тялото си. Ако искате да повишите издръжливостта си и да работите за мускули, трябва да заложите на по-интензивно скачане в кратък период.

В този случай е препоръчително да правите по 10 сета от 20-60 секунди скокове с висока скорост. Другият вариант е да включите въжето като елемент от кръговите си тренировки, в които влизат клекове, лицеви опори, вдигане на тежести и т.н.

За какво трябва да внимавате?

Скачането на въже е дейност, която силно натоварва тялото ви от кръста надолу. При всеки скок, тежестта пада на бедрата, коленете и глезените ви. За да се предпазите от наранявания, трябва предварително да ги загреете.

Скачайте на гладка повърхност. И ако усетите, че някоя от частите на тялото ви получава повече натоварване от необходимото, не го правете всеки ден, а заменете активността си с някоя друга, за да има време да починете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

( преди 11 години )