IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Причините, заради които си струва да практикувате йога

6 септември 2014 08 01

И които нямат нищо общо с отслабването

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Повечето хора започват да тренират, защото не харесват нещо в себе си или пък искат да отслабнат. Що се отнася до йогата – много ентусиасти прибягват до нея, само защото е „модерно“. Истината е, че на физическите активности не трябва да се гледа само като на средство за загуба на тегло.

Тренировките са начин на живот и носят на човека много други ползи, освен по-добрата външност. Ето и кои са причините, заради които си струва да практикувате йога:

1. Подобрява самочувствието. Редовните тренировки и практикуването на йога развиват силата на тялото, ума и духа. В допълнение, медитацията и йога техниките за дишане ви помагат да имате повече самочувствие. По-голямата увереност може да ви помогне във всички аспекти на живота.

2. Поддържа енергийните нива високи. Кардиото, силовата тренировка във фитнеса или йога практиката – всички те провокират отделянето на добрите хормони ендорфини. Те естествено стимулират жизнеността, доброто настроение и релаксацията.

3. Подобряват фокуса. Когато практикувате йога и се научите да дишате правилно, това ще ви помогне да подобрите своята концентрация.

4. Създава хормонален баланс. Когато човек е здрав и в добра форма, това предотвратява хормоналните колебания, предизвикани от стрес. Известно е, че стресът може да доведе до депресия, тревожност и наддаване на тегло. В моменти на голямо напрежение човешкото тяло произвежда кортизол и адреналин – хормони, които са от съществено значение за цялостното благосъстояние на човек. Когато наличието на кортизол и адреналин е прекалено голямо, това причинява лошо храносмилане, глад и нездравословно хранително поведение. Йога практиката може да нормализира хормоните в тялото ви.

5. Поражда състрадание. Добротата е ключ, който отваря много врати. В йогата една от най-важните етични основи се нарича „ахимса“ – ненасилие, което призовава човек да бъде състрадателен към всички живи същества. Идеята е, че каквато енергия даваш от себе си във вселената, такава ще се върне обратно при теб. Така че е много важно вашите вибрации да бъдат положителни и приятни, а практикуването на йога ще ви помогне да работите в тази насока.

6. Изгражда креативност. Дори само една проста разходка може да стимулира вашите творчески центрове. Като цяло облекчаването на стреса помага на човек да се отпусне и да позволи на новите идеи да го „сполетят“, пише Prevention.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари