IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да излизаш с приятел на баща си

18 юни 2012 12 50

Любовта не знае граници - нито във възрастта, нито в семейството...

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Чувствата са нещо странно и непредвидимо и никой не е застрахован от безразборността на стрелите на Амур. Доста често тези стрели създават трудни и объркващи чувства в конфузни и необичайни ситуации, а когато попаднем в тях, започваме да се чудим какво да очакваме.

Един от най заплетените казуси, макар и никак не рядко срещан, е когато се зароди любов между жена/момиче и приятел на баща ѝ. В подобни случаи рисковете и за трите страни в ситуацията (момиче, мъж и родители на момичето) са доста големи и често винаги се стига до конфликт между поне две от тях.

Такова увлечение у жените не е трудно обяснимо и именно затова тези случаи не са никак редки. Мъжката фигура която има най-силно влияние в живота на една жена, разбира се, е баща и – той е ментор и образец за това как един мъж трябва да се държи със съпругата си, как да се отдава на семейството си, как да се посвещава на кариерата си... Понякога примерът е лош, но изводите са същите. Ето защо голяма част от нас прекарват живота си в търсене на мъж, който да покрива поне част от стандартите, поставени у дома ни.

Много психолози теоретизират, че жените често си избират мъже, напомнящи за бащите им и по друга причина – те подсъзнателно си дават втори шанс да решат с този човек проблеми, които са имали с бащите си, но не са могли да преодолеят. Това е в случаите, които връзката баща-дъщеря е трудна и проблемна.

И в този контекст кой би могъл да напомня най-много на баща ви, освен мъж на неговите години, който го познава изключително добре, бил е в същата среда през голяма част от живота си и вероятно има същите възгледи, държание и отношение към света? В ролята на такъв мъж се явява негов дългогодишен приятел и бързо обира точките по целия списък, с който търсите перфектния партньор. А ако и привличането е на лице, ситуацията съвсем лесно може да излезе извън контрол.

Много хора се озадачават как такива неща се случват въпреки разликата в годините, ала истината е, че химията няма нищо общо с възрастта – никак не е трудно да си паднете, както по някой по-млад, така и по някой по-възрастен от вас. Никой не се влюбва в някого само, защото е на същата възраст, факторите са съвсем други. Ето още някои от причините, заради които млади жени се увличат по приятели на бащите си:

  • Жените харесват зрелостта на по-възрастния мъж. Те търсят силен, реализиран мъж, който е намерил мястото си в света и знае как да стои на него.
  • Приятелят на баща ви ви познава от дете. Знае от какво се боите и какво обичате. Вероятно е бил свидетел на няколко любовни разочарования и сполуки и е наясно от какво имате нужда. Той знае как да ви бъде приятел.
  • Като представител на една по-ранна епоха, подходът на възрастния мъж към жените е вероятно по-романтичен, по-кавалерски, по в стила на чаровния принц от средновековния замък, за който тайничко всички си мечтаем.
  • Улегналостта на зрелия мъж се изразява и в опита му във връзките – той не се пали за глупости, знае как да балансира ситуацията и кое е важно в перспектива и кое не.

А ето и някои от плюсовете на това да излизаш с по-възрастен мъж:

  • Повече опит във всички сфери на живота;
  • Правенето на любов може да е далеч по-удовлетворяващо;
  • Самообладание;
  • Може би по-благ характер;
  • Повече пари?
  • Повече стабилност?

Както всичко в живота, разбира се, и тази монета има две страни. Ето и някои от рисковете на това да си във връзка с по-възрастен мъж:

  • Може да има затруднения да ви смогва физически;
  • Повечето по-възрастни мъже не изглеждат така добре, както по-младите;
  • Целите в животите ви може да не съвпадат на този етап;
  • Гледните точки и вижданията ви може да са различни;
  • Рискувате да срещнете негативни реакции от вашето и от неговото семейство (особено, ако има деца);

Снимка: Dreamstime

    Преди да обмислите всичко това обаче, ако сте в ситуация, утежнена от факта, че обектът на вашите чувства е познат или приятел на родителите ви, има нещо по-важно което трябва да решите първо.

    Преди да предприемете каквото и да е, преценете внимателно отношенията, които родителите ви имат с този човек. Ако приятелството им е близко, е необходимо да сте много сигурни в чувствата си към него, за да рискувате да съсипете тази дългогодишна дружба. Не е време да сте егоисти, преценете чувствата, алтернативите и бъдещето си с този човек, защото едно съмнително увлечение или просто тръпката от забраненото, не си заслужава да рискувате толкова много. Защото родителите ви може и да преглътнат вашият избор, но е малко вероятно да простят неговите действия спрямо вас.

    И след като прецените чувствата си и отношенията на семейството си с обекта на въжделенията си, и сметнете, че рисковете си заслужават, първо говорете с него, а не с баща си. Има шанс той да не отвърне на чувствата ви и всичко това може да остане в рамки, които да предпазят поне дружбата му с родителите ви. Понякога за мъжът е дори по-трудно да превъзмогне начина, по който е свикнал да ви възприема – бащински и покровителствено – и да погледне на вас като на жена. Говорете с него, дайте му време и решете нещата първо помежду си.

    В една такава деликатна ситуация е много трудно да се дават съвети или да се правят прогнози. Едно обаче е ясно – в любовта всичко е възможно и губят само онези, които не са опитали...

    КоментариКоментари