IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 основни насоки в грижата за ходилата през лятото

6 юли 2017 06 20

Те изсъхват, дори и при наличие на влага

Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Наред с грижата за косата и кожата, през летния сезон е много важно да не се пропуска и грижата за ходилата, тъй като те са изложени на външните условия. Освен на слънцето и горещината, нерядко през лятото се случва стъпалата ни да са изложени и на влагата от дъждовете, съответно и на мръсотията навън. А това крие риск от инфекции.

За да предпазим ходилата си, от полза ще ни бъдат тези съвети.

1. Да не забравяме хидратацията

Повечето от нас много често забравят хидратирането на стъпалата, особено когато времето навън е по-влажно. Обикновено смятаме, че в тези случаи няма нужда от овлажняване, но грешим.

В областта на стъпалата хидратацията е по-малко, което е причина за изсушаването и напукването им. За да се предпазим, не бива да пропускаме тази стъпка. След измиване и изсушаване на стъпалата, трябва да нанесем обилно и равномерно хидратиращ продукт.

2. Да поддържаме ходилата чисти

Важно е да се уверим, че почистваме добре стъпалата, дори те да не са мокри от дъжда. В случай че са се намокрили, трябва да ги измием с хладка вода, след което трябва да ги подсушим добре с чиста кърпа.

По време на почистването не бива да забравяме областта между пръстите и ноктите. Препоръчително е да държим ноктите на краката късо изрязани, за да избегнем нежеланото натрупване на мръсотия.

3. Да избираме правилните обувки

През лятото е препоръчително да избягваме затворените обувки, тъй като краката в тях се изпотяват и съответно се намокрят. Освен това не бива да забравяме да почистваме обувките ежедневно и да ги оставим да изсъхнат добре.

Причината е, че наличието на влага може да стимулира растежа на бактерии, което крие риск от развитие на гъбична инфекция.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари