IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 натурални средства за подхранване на косата

27 август 2018 09 40

Омекотяват и й придават блясък

Източник: IStockphoto

Източник: IStockphoto

През лятото косата се изтощава повече. След края на отпуската много жени се оплакват от сухи и заплитащи се краища, косопад, липса на блясък. Основните причини за това са вредното влияние на слънчевите лъчи, хлора в басейните, неправилно използване на козметика или прекалено третиране на косъма с уреди за изправяне.

Първото нещо, което трябва да направите, за да подобрите вида на косата си, е да я подстрижете. След това е препоръчително да я подхраните. Това може да стане с няколко натурални средства. 

1. Спрей с алое вера

Растението съдържа специални ензими, които възстановяват увредените клетки по скалпа. Това подобрява здравето на космените фоликули, което е от съществено значение за растежа на косата. Маската с алое вера хидратира и действа като балсам. 

Необходими продукти: 

1 голямо листо алое, 2 лъжици вода, малка бутилка със спрей помпа;

Вземете гела от листото и го пасирайте добре с блендер или чопър. Към него прибавете водата и хубаво разбъркайте. Налейте сместа в бутилката с помпата. Пръскайте косата с алоето непосредствено след къпане или на суха, но чиста коса, 3-4 пъти седмично. 

2. Масаж с кокосово олио 

Кокосовото олио има силни антиоксидантни свойства. Масажът с него може да намали сухотата на скалпа и да премахне раздразненията по кожата на главата. Олиото стимулира фоликули и регенерирането на увредената коса. От друга страна зехтинът съдържа витамин Е, който подхранва косата и я предпазва от накъсване и сухота.  

Необходими продукти: 

2-3 лъжици кокосово олио или зехтин;

Затоплете за няколко минути олиото/зехтина. С тампон нанесете в корените на косата. Масажирайте с кръгови движения в продължение на 15 минути, след това изчакайте около 30 минути преди да се измиете, за да може олиото да попие добре в кожата. Препоръчително е да използвате био шампоан, в който няма сулфати. 

3. Яйчена маска

Може да се прави 2-3 пъти седмично. Яйцата са богати на протеини, които подхранват косъма и го правят по-устойчив. Маската омекотява косата и й придава блясък.  

Необходими продукти: 

1 яйце, 1 лъжица олио, 1 лъжица мед, шапка за баня;

Разбийте добре яйцата с вилица, след което добавете и останалите съставки. Намажете скалпа добре със сместа и поставете шапката или найлонова торбичка, с което ще загреете главата. След 30 минути измийте с шампоан без сулфати и добавете подходящ балсам. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари