IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пещерният град Вардзия – живот в скалите

20 април 2014 13 05

Той се намира в Грузия и историята му датира от преди 800 години

Снимка: Flickr

Снимка: Flickr

Светът е пълен с естествени природни красоти, както и много забележителни паметници на културата, останали още от древни времена. Египетските пирамиди и Мачу Пикчу са едни от най-известните свидетелства за хората, които са живели преди векове по тези земи.

Пещерният град Вардзия е сравнително по-неизвестна забележителност, но това не я прави по-малко ценна или въздействаща. Градът се намира в Грузия и има история, датираща от над 800 години. И все пак каква е била причината подобно място да бъде построено?

Историята започва още през далечната 1185 година, когато начело на Грузия за пръв път застанала жена – Тамар. Като цяло подобна стъпка било изключително необичайно явление за Европа през 12-ти век. Управлението на Тамар се свързва с разцвет на културата и желанието ѝ да построи манастир.

По това време Монголската империя се разширявала все повече и започнала да представлява реална опасност за Грузия. Ето защо Тамар решила да бъде построен манастир, но не обикновен, а изсечен от твърда скала. Освен това тя наредила да бъде построено и подземно светилище.

Кралицата била едва на 25 години, когато застанала начело на Грузия. Нейни противници я критикували за нейната възраст, както и пол. Въпреки това Тамар управлявала в продължение на 29 години. Ето защо воинът кралица все още е почитан от мнозина в Грузия.

Построяването на пещерен град сега не би било лесна задача, какво остава за 12-ти век. Епичните усилия на работниците обаче били подхранвани от християнската им вяра и убеждението, че техният начин на живот и култура не трябва да бъдат разрушени от монголците.

Деветнадесет нива се простират от запад на изток покрай планината на дължина от осемстотин метра, в дълбочината на планината – до петдесет метра, а на височина – девет етажа. Вътре се влизало през три тайни входа и различни жилищни помещения. При нападение от врагове скалната крепост е можела да побере до двадесет хиляди души.

От скритата страна на манастира земята на планината била изключително плодородна и по този начин монасите успявали да изхранват всички в пещерния град. Макар хората на това място да успели да избягат от монголците, съдбата на Вардзия не е много щастлива. През 1283 година имало голямо земетресение, което „разкъсало“ пещерната система.

Влезте в нашата галерия и разгледайте това, което е останало от грузинския град в скалата.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
още едно невероятно място на планетата Земя!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар