IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният парк Стоте острова във Филипините

16 април 2015 12 41

Само три от тях могат да бъдат посещавани от туристи

Снимка: panoramio.com

Снимка: panoramio.com

Въпреки своето име, националният парк Стоте острова всъщност не се състои от 100 острова, а от 124. Те са разпръснати в залива Лингайен, намиращ се в северната част на Филипините с площ от 16,76 квадратни километра.

Смята се, че островите датират от най-малко два милиона години и са били част от древен коралов риф в древно море. Когато нивата на това море намалели драстично, островите се показали на повърхността, а водата извайвала тяхната форма в продължение на хиляди години.

На много от островите има плажове, но голяма част от тях не са нищо повече от древни корали с растителност. През почивните дни островите с плажове са предпочитана дестинация и са изключително посещавани. Всъщност само три острова са разработени за туристите – Governor Island, Quezon Island и Children's Island.

Те предлагат безброй възможности за водна активност като например гмуркане с шнорхел или каране на каяк. За съжаление, голяма част от подводните корали в националния парк са били повредени от опустошителния начин за риболов, използващ цианид и динамит, и на тайфуните, които не са рядкост в тази част на света.

Снимка: panoramio.com

От 2005 година насам филипинските власти са започнали да контролират Стоте острова повече. Гмурканията са ограничени до определени зони, както и се следи стриктно за незаконен риболов.

Влезте в галерията ни и разгледайте националния парк Стоте острова във Филипините.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари