IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разбийте всички с импровизиран сватбен тост

11 юни 2012 10 15

Дори в импровизацията има някои правила

Снимка: outnow.ch, Кадър от филма "Ловци на шаферки"

Снимка: outnow.ch, Кадър от филма "Ловци на шаферки"

Сватбите не са само излишна суета, бални танци и кокетничене. Те са възможност да блеснете пред останалите гости и да изразите себе си с перфектната реч, която да вдъхнови не само младоженците, а и останалите двойки около вас. Дори и да не сте кум, това не означава, че не може да вземете думата!

А ако обичате да говорите и да държите речи, имайте следното предвид, особено, когато става въпрос за сватби:

Нека преговорим основното за сватбения тост!

Какво е тост?

Според тълковния речник тостът е: „Актът на вдигане на чашата и пиене в чест на нещо/някого". В по-общ смисъл това е социално приет начин на пиене, който носи някакви положителни емоции и подканя събеседниците ви да вдигнат чашата си.

Кой вдига тост?

Макар че всеки, който желае да вдигне наздравица, е добре дошъл, специално на сватбите си има определен ред. Първо кумът посвещава няколко приказки на младоженците с чаша в ръка. След това новоизлюпеният съпруг се обръща публично към булката, а тя му връща жеста. И вече идва редът на останалите роднини, гости ... които искат да се изкажат. А съдейки по количеството алкохол, което вече са изпили, желаещи ще има много.

Снимка: outnow.ch

Кой не вдига тост?

Не е препоръчително пияният чичо на булката да реши да изнася речи или пък бившото гадже (на младоженеца или булката), с което, уж, са само приятели след раздялата.

Какво трябва да знаете за импровизирания сватбен тост:

Как да стартирате?

Когато вдигате импровизиран тост, първото, което трябва да направите, е да привлечете вниманието на всички гости, като нежно потупате стъклената чаша с вилица, лъжица или друга посуда. Не бъдете агресивни при този акт, за да не я счупите и в никакъв случай не тропайте непохватно по масата.

След като вече всички погледи са вперени във вас, вдигнете чашата с ръка опъната напред до височината на раменете и се завъртете в посока на хората, в чест на които, ще произнасяте речта.

Кога да вдигнете тост?

Няма точно правило за времето, в което да вдигнете наздравица. Но поне може да изберете момент, в който вашата и чашите на хората около вас, са пълни. Също така се съобразете с регламентираните тостове (този на кума, младоженеца, булката, евентуално тъста или свекъра) и чак тогава заявете желание да говорите публично. Недейте да разтакавате във времето, защото гостите бързо ще се напият или ще излязат на дансинга и така тостът ви няма да получи необходимото внимание.

Колко време трябва да трае един импровизиран тост?

Ще перифразираме Марк Твен : Тостът трябва да бъде като женска рокля. Достатъчно дълъг да покрие субекта, но и достатъчно кратък, за да бъде интересен. В общи линии 3-5 минути е напълно достатъчно, за да направите нужното впечатление, изразявайки себе си.

Снимка: outnow.ch

Какво се пие по време на сватбен тост?

Всякакъв алкохол е допустим, но бирата не е най-удачният избор за сватбен тост. Най-ефектно е, когато чашата ви е пълна с шампанско или вино.

Какво трябва да включва тостът?

Тук всичко е възможно, но тъй като поводът е бракът между двама души, гледайте те да са акцент на наздравицата. Хората очакват в нея да включите пожелания за щастие, любов и много деца...така че не ги разочаровайте. От думите ви трябва да се усеща искреност и топлота.

Има ли теми-табу, които трябва да се избягват?

Да, разбира се. Новите гърди или нос на булката не трябва да присъстват във вашата реч, нито колко досадна е майка ѝ и как младоженецът вече прави планове да я убие. Разговорите, които сте водили „по мъжки", си остават между вас. Така че внимавайте да не се изпуснете публично след няколко питиета.

Снимка: outnow.ch

Може ли в тостът да има някои „крадени" клишета?

Те почти са задължителни, просто трябва да бъдат силно редуцирани, за да бъдете интересни на публиката, която ви слуша.

„Нека заедно сбъднете всичките си мечти", „Вие се намерихте сред игла в купа сено и сте създадени един за друг", „Нека хубавите моменти в живота ви бъдат повече от лошите", „Събирането ви заедно е началото. Запазването на брака ви е процесът. А това да се разбирате и да си помагате е истинският успех"...

Вече сте напълно готови да блеснете в сватбения сезон! После споделете какъв е резултатът.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари