IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да запомняме без да си водим записки

19 юни 2012 08 15

Няколко лесни трика, с които да помогнем на паметта си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Запомнянето на информация, било то за изпит или за друго, не е лесна работа, особено в епохата на толкова много високо технологични разсейващи фактори. Воденото на записки е популярна техника за научаването на материал, но не е единствената, която работи.

Прочетете тези няколко метода за запаметяване без да си записвате и изберете кой би бил най-подходящ за вас. Ако се придържате към техниката, не би трябвало да имате проблем да запомните или научите каквото и да било.

1. Четете във време от денонощието, в което паметта ви е най-ефективна и в среда, способстваща ученето. Разберете по кое време сте най-будни и го използвайте всеки ден. Избягвайте да четете докато сте уморени и отстранете всякакви фактори от пространството ви за учене, които биха отвличали вниманието ви. Изключете телевизора, компютъра, телефона.

2. Изкусурете метода си на учене така, че да запомняте нещата още на първото прочитане. Вместо за зачетете материала подред, първо започнете с изводните абзаци и прочетете заглавията на секторите преди всичко останало. Това би ви дало ясна представа за съдържанието на книгата/ учебника още преди да започнете да я/го четете истинки. Ако заключението съдържа сбито резюме или обобщение на цялата книга, прочетете го няколко пъти.

3. Обсъдете материала с приятел. Обясняването на друг човек на нещо, което току що сте прочели, ще ви помогне да го проумеете са и да го запомните. След това помолете приятеля си, да ви препита на материала, докато не го запомните, както трябва.

4. Използвайте мнемонични трикове за по-лесно запомняне. Измислете си лесни за помнене акроними за основните факти и данни. За да запаметите сюжета на заплетен роман, разиграйте го наум с известни актьори или познатите си в ролите на героите. Измислете си песнички или стихове за по-бързото изникване на трудни информации в съзнанието.

КоментариКоментари