IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Води ли практиката до майсторство

24 юни 2013 08 40

Човек сам може да овладее своите умения

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че талантът е достатъчен, за да се постигне съвършенство. По-скоро става въпрос за ген, тъй като талантът се нуждае от допълнителна подкрепа и развитие. Последни открития показват, че практиката в комбинация с фактори като сън, талант, добра работна памет и подходяща възраст може да доведе до страхотни резултати и постигането на истинското майсторство.

Дебатът доколко практиката е необходима, за да стане един човек експерт в дадена област, съществува от дълги години. В свое изследване Зак Химбрик пише, че доказателствата са категорични – практиката не е гаранция за майсторство, както и майсторството не се определя от практиката.

Зак Хамбрик заедно със свои колеги анализирал 14 изследвания за шахматисти и музиканти. Те проучили до каква степен практиката е свързана с производителността на хората. Хамбрик установил, че практиката представлява само около една трета от разликите в уменията на шахматистите и музикантите.

Според Зак Химбрик фактори като интелект, вродена способност и възраст (времето, когато човек започва да се занимава с нещо) определят бъдещите успехи. Предишно проучване на същия автор предполага, че капацитетът на работната памет е тясно свързан с общата интелигентност, която от своя страна играе важна роля в овладяването на майсторството.

От друга страна овладяването на майсторството може да се получи с практика, само когато човек се занимава с нещо, което му харесва и което обича да прави. На първо място човек трябва да избере област, към която има афинитет и за която е сигурен, че има нужния капацитет. Малкият мозък е седалището на прикритите спомени, необходими за спорт, музика и други различни дейности. Ключът за освобождаване на повече работна памет в главния мозък, е да се работи повече с малкия мозък.

Според ново проучване от 2013 година изпълнението на музикална задача се подобрява след една нощ сън. Изследователите се опитали да разберат по какъв начин мозъкът решава какво да запази и какво не. Ежедневно мозъците на хората получават богат поток от данни, като само много малка част от тях остават запаметени.

Според резултатите след изпълнение на дадена задача мозъкът остава активен в рамките на четири-шест часа. Активността може да се изразява в гледане на телевизия, разходка или вечеря. Изследователите установили, че областта в мозъка, която се активира по време на изпълнение на дадена задача, се активира и по време на сън. В бъдеще резултатите могат да променят начина, по който се преподава музика.

Никой човек не се е родил научен и никой не може да бъде добър във всичко. Продължавайте да търсите, докато не намерите това, което искате да правите с цялото си сърце. Потопете се в удоволствието от процеса и забравете за майсторството. То е само цел, а понякога пътят до целта е по-важен, отколкото самото постижение.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Безспорно наследствените заложби играят основна роля.Това не значи ,че някой се е родил научен но ако няколко човека едновременно направят първите си опити в нещо винаги подходящата наследственост ще си проличи.Несъмнено положените усилия ,старание и време в упражнения ще си кажат своята дума на без подходяща наследственост постиженията ще са посредствени.Това особено си личи при връзкарите поставени на сладки но неподходящи за тях работни места.Ако дадеш на едно *** диплома то не може да стане повече от *** с диплома.Дори и при обикновеното на пръв поглед шофиране могат да се наблюдават хора които дори и след години практика проявяват грешките на новобранците -например когато погледнат на някъде съвсем малко по-продължително то отклоняват и колата на там.Съществуват и редица още грешки които са опасни но неотстраними и се дължат на особености на мозъка.Задълбочават се при преумора алкохол и тн.Хората са с различни заложби и не всеки е подходящ за всичко но ролята на едно разумно общество е да определя точно и справедливо кой каква професия да си избере според заложбите му а не според връзки ,корупция и властови натиск.От това губи цялото общество.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар