IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се борите с тъгата

18 август 2013 11 13

Когато депресията и мъката ви налегнат, може да изберете по-безвредния начин да се справите с нея

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек има пристъпи на тъга и по-дълги периоди на лошо настроение. Те са напълно нормални, особено сред жените. Дамите преживяват двукратно по-силно тежките ситуации в сравнение с мъжете. Предполага, че една на всеки осем жени се бори със симптомите на депресия в някакъв момент в живота си. Ако състоянието ви започне да става патологично - нямате апетит и енергия, чувствате безнадеждност и т.н., по-добре се консултирайте с професионалист. Но ако сте във временно лошо настроение, може би трябва да направите преоценка на начина, по който се справяте с него.

Ако се погребвате в работата...

Каквито и проблеми да имате, не се отдавaйте на 14-часов работен ден и не поемайте всяка нежелана от другите ви колеги задача само и само, за да забравите за тъгата си. Това поведение не е конструктивно и по-скоро ще ви измори и изтощи, а това ще се отрази зле както на визията ви, така и на здравето ви.

Опитайте вместо това да...

По-добре инвестирайте енергията си в някаква дейност която наистина обичате (различна от работата ви). Намерете си хоби, станете доброволка за някаква добра кауза, посветете се на любимите си дейности, вместо да висите в офиса. Това също са начини, които ще ви отвлекат вниманието ви от лошите мисли, но те поне ще ви донесат удоволствие и радост.

Ако вдигате скандали за щяло и нещяло...

Ако вдигате скандал на половинката си, че е сложил празната кофичка с мляко обратно в хладилника; ако се карате с майка си за абсолютно всичко; ако сте готови за спорове с всички хора - близки, колеги и дори с непознати, по всяко време на денонощието, то трябва да измислите нова стратегия, за да се справите с тъгата и лошото си настроение.

Опитайте вместо това да ...

Разберете, че агресията само ще ви донесе още повече тъга и ще отблъсне близките ви от вас. Ако искате да отговорите на удара с удар, то запишете се на бокс или започнете да си водите дневник, в който да изливате писмено своя бяс към опонентите си (хората/събитията, които са ви довели до това състояние).

Ако борите тъгата, унищожавайки съдържанието на хладилника...

Най-много да напълнеете и да се намразите за това. Спрете да ядете без да сте гладна и разберете, че шоколадът няма да оправи настроениeто ви дори и в големи количества, същото важи и за алкохола...

Опитайте вместо това да...

Физическата активност е нещото, което ще оправи настроението ви и ще повдигне духа ви, много повече от излишните калории. Преди да се приберете и да отворите хладилника, първо се отбийте до близкия фитнес. Спортът повишава нивата на хормоните на щастието - серотонин и допамин.

Ако се отдавате на шопинг терапия...

Вярно е, че новият чифт обувки временно ни кара да изпитваме задоволство, но проучванията показват, че тръпката, която получавате от пазаруването на вещи, бързо преминава и остава само чувството на вина, от излишно изпразненото съдържание на портмонето.

Опитайте вместо това да...

Ако сте склонни да харчите пари, когато сте в лошо настроение, то поне купувайте подаръци на близките си или някакви полезни неща за нуждаещите се хора. Въпросът е да се опитате да харчите парите си за нещо смислено, което ще зарадва или ще помогне на другите, вместо да трупате дрехи по закачалките си.

Ако се затваряте в себе си...

Някои хора се затварят в себе си, когато изживяват тежки моменти и това има помага. Стига този период да не продължи твърде дълго всичко е ОК. Но ако се заседите у дома твърде дълго и отказвате всички покани за срещи с приятели и роднини, то тази тенденции по-скоро ще ви навреди.

Опитайте вместо това да ...

Ако изпадате в паника от прекалено много общуване или от бурните купони, то заложете на семплите социални контакти – просто излизайте извън дома си – идете на фризьор, изпийте кафе с приятел, разходете се до хранителния магазин с някой роднина и т.н. Не е нужно да се ангажирате с много други хора, докато сте в лош период. Но все пак е важно да водите разговори и да променяте средата от време на време.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари