IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Характеристиките на хората, които умеят да вземат решения

29 ноември 2013 14 30

Вижте дали ги притежавате

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората, които умеят да разрешават проблеми и да вземат правилни решения мислят по-трезво. Те не драматизират и не реагират прекалено емоционално, когато се сблъскат с даден проблем. Така някак успяват да се справят по-лесно с предизвикателствата на живота и ги виждат сякаш по-обективно.

Каква е тайната на тези хора? Вероятно се касае за комбинация от интуиция и логика. Интуицията е по-свързана с емоционалната и инстинктивната страна на човек, а логиката – с познанието и мисленето. Хората, които умеят да решават проблеми, използват тези две сили, за да получат колкото се може повече информация, която да им помогне да вземат най-доброто възможно решение. В допълнение към това, те са по-разкрепостени като мислене, в същото време се придържат към логиката и не страдат от ирационални страхове.

Ето и някои от основните характеристики на тези хора:

1. Те невинаги са прави, но това не ги притеснява. Те се фокусират върху това да намират правилното решение на проблема, а не да доказват на хората, че са прави на всяка цена.

2. Те се издигат отвъд своята собствена нагласа. Те не са обсебени от своя начин на мислене, а са отворени към проучване на нови възможности.

3. Те се вглеждат в проблема като в предизвикателство и така търсят възможност за решението му. Не драматизират излишно и знаят, че дори да сгрешат, то поне ще научат нещо ново.

4. Те правят разликата между задълбочения размисъл и повърхностното умуване над даден проблем. Тези хора знаят кога да направят систематичен и сложен анализ на ситуацията и кога да минат по „преките улички“, за да намерят лесното и вярно решение.

5. Те имат ясна дефиниция за самия проблем. Те могат да го конкретизират и опишат с думи.

6 . Те използват силата на думите, за да убедят хората в правотата си. Тези хора са наясно, че някой път трябва да се намери „златната среда“, за да са всички щастливи от крайното решение.

7. Те не създават проблеми на останалите. Това, че един човек може да решава дадени проблеми, не означава, че трябва да създава други такива. Хората, които умеят да вземат решения, се опитват да са справедливи спрямо другите. Те не поставят личните си интереси над тези на останалите, защото знаят, че това ще доведе до негативни последици в дългосрочен план, тъй като проблемът е само временно решен.

8. Те предпочитат да предотвратяват проблемите, а не да се месят в тях. По този начин се сблъскват с по-малко драма, конфликти и стресови ситуации, тъй като не нарушават правата на други хора. Обикновено мислят позитивно и са пълни с продуктивна енергия.

9. Те изследват своите възможности и виждат повече от едно решение на даден проблем. Тоест винаги има резервен план, ако първото решение не проработи.

10. Те имат разумни очаквания. Хората, които умеят да решават проблеми, имат нормални очаквания за бъдещето. Те не са идеалисти и знаят, че въпреки доброто решение, пак нещо може да се обърка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Звучи твърде идеализирано.Най-често те се интересуват преди всичко от това как да се натегнат на шефовете и как да представят глупостите които правят за чужди грешки и да отчитат много свършена работа докато са трупали запас от клюки и са племи интриги на поредното кафе.Понякога твърде деловите хора е по-добре да не идват на работа като дори им се плаща двойно за да върви работат нормално без тях.Понякога известна доза консерватизъм и дори мързел е по-добра от недомислена реформа или перманентни промени.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )