IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо никога няма да станете богати

16 април 2014 08 25

8 основателни причини, поради които никога няма да се замогнете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има една интересна максима за това колко дълго богатството всъщност остава в ръцете на наследниците. Поговорката гласи, че това е до три поколения. Първото поколение натрупва парите, второто ги харчи, а третото ги профуква.

Разбира се, има и изключения от това правило, но замисляли ли сте се сериозно дали богатството може да бъде част от живота ви?

Според някои експерти има милиони „невежи потенциални милионери “, които биха могли да се къпят в пари, ако не притежаваха някои лоши навици. Скептиците смятат, че за да забогатееш, до голяма степен трябва и късмет.

И все пак има някои финансови грешки, които много хора правят и точно затова възпрепятстват своето замогване.

А ето ги и тях:

1. Харчите повече, отколкото печелите

Ако имате свиреп апетит да харчите отвъд възможностите си, то не сте сами. Според едно проучване 52% от хората, обичайно живеят в преразход, който финансират от спестяванията си или от кредитните си карти. Ако профуквате до стотинка всичките си доходи за месеца, нямате голям шанс да забогатеете. Трябва да се научите да се вмествате в по-реалистичен бюджет, като хем си плащате всички сметки, хем инвестирате в пенсионен фонд или в спестявания.

2. Имате твърде много дългове

Ако наследите чужди дългове или самите вие сте склонни да правите такива, то това е истински прът в колелото на финансовия ви успех. Към дълговете имаме предвид и всички видове кредити.

3. Не разполагате с план за забогатяване

Без да имате определен, ясно дефиниран план как точно да станете богати, то това за вас винаги ще си остане един нереалистичен сън или мечта. Има една поговорка, която гласи: „Тези, които не успяват да планират успеха си, планират своя провал.“ Съставянето на бъдещ финансов план, който да следвате стриктно, може да изглежда скучно начинание, но е доста полезно.

4. Не разполагате с фонд за спешни случаи

Експертите твърдят, че всеки човек има нужда от готови пари, които да покриват разходите му за най-малко шест месеца, ако се случи да остане без доходи в определен момент от живота си или му изникне извънредна ситуация. Животът е труден и този фонд е някакъв вид защитна мрежа, която може да запази комфорта ви при влошена финансова ситуация.

5. Предпочитате да се оплаквате, а не да се ангажирате

Много хора казват: „Не печеля достатъчно пари!“ или „Животът е станал твърде скъп“, но в същото време не променят старите си навици, нито пък правят нещо, за да променят ситуацията. Вместо това те предпочитат да мрънкат и да се оплакват, търсейки вината другаде. Най-добре е човек да се съсредоточи върху това как да промени непроизводителните си навици!

6. Живеете за днес и забравяте за утре

Не е много забавно да се мисли за пенсионната възраст и за бъдещето като цяло, защото нищо не е сигурно в този живот. Въпреки това, човек трябва да го направи. Импулсивните и нерегулирани разходи водят до дългове. Отървете се от навика „купи сега, а се тревожи по-късно“ и минете на максимата „задели сега и бъди богат по-късно“.

7. Поставяте всичките си яйца в една кошница

Може да сте голям късметлия и да ви върви в рискови ситуации, но въпреки това не залагайте всичките си пари в една определена инвестиция. Това не е добра стратегия за забогатяване. Когато човек влага всичките си средства на едно място, той поема твърде голям риск с неясна възвръщаемост.

8. Прекалено предпазливи сте

Добре е да не поемате големи рискове, но и ако не рискувате, няма нищо да постигнете. Ако наистина искате да станете богати, приемете че животът е несигурен, но се фокусирайте върху това, което можете да контролирате към момента. Вземете нещата в свои ръце и живейте проактивно, за да не се разминете с възможностите си от мързел или страх.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

buzelen ( преди 9 години )
АКО ИСКАТЕ ДА ИМАТЕ ТОВА, КОЕТО НИКОГА НЕ СТЕ ИМАЛИ,ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРАВИТЕ ТОВА, КОЕТО НИКОГА НЕ СТЕ ПРАВИЛИ. РИЧАРД БАХДОКАТО ГОВОРИШ НЕ ТОЧНО ТОВА, КОЕТО МИСЛИШДОКАТО СЛУШАШ НЕ ТОЧНО ТОВА,В КОЕТО ВЯРВАШДОКОТО ПРАВИШ НЕ ТОЧНО ТОВА,КОЕТО ТИ СЕ ОТДАВАПРЕЗ ЦЯЛОТО ТОВА ВРЕМЕ, ЖИВЕЕШ НЕ ТОЧНО ТИ! СУН ДЗЪ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
За предпочитане е не да станете богат а да не бъдете беден.Все пак при сегашните доходи на обикновения човек дори и да успява да пести по нещо ще са му нужни поне 1000години да работи за да забогатее ако до тогава инфлацията не изяжда спестяванията му.Една от най-големите глупости които може да прави човек е всичко да отлага за в бъдеще когато уж всичко ще бъде по-добре.Накрая ще установи, че живота му е минал все в лишения и очаквания и дори и да успее да постигне някоя своя мечта то радоста от това едва ли ще бъде голяма.По-добре скромно но навреме отколкото големи миражи за в бъдеще.Заемите разбира се са робство което никой не бива да допуска особено с надеждата ,че ще успее да спечели и да ги плати бързо.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
защото мислите, че няма да станете!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар