IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 тактики за разгадаване на езика на тялото на другите

12 май 2014 06 50

Комуникацията не се изчерпва само с това, което хората казват...

Снимка: Think Stock Photos

Снимка: Think Stock Photos

Факт е, че комуникацията между хората не се изчерпва само с това, което те си говорят, но и с езика на телата им, който понякога разкрива повече от самите думи.

Дали някой те лъже, дали се опитва да те манипулира или командва – всички тези намерения и емоционални състояния могат да се прочетат по езика на тялото, ако човек знае на какво да обърне внимание.

Според професора по психология Алберт Мехрабиан, 55 % от това, което предаваме на другите идва от езика на тялото ни, 38% от тона на гласа ни и само 7 % от думите ни.

Е, как да четете между редовете? Ето и няколко тактики как да разберете това, което хората ви казват в действителност, отвъд техните думи:

1. Наблюдавайте за липса на бръчки около очите, защото това е доказателство за фалшива усмивка.

Истинската усмивка е спонтанна и е почти невъзможно да я направим по команда. Затова повечето семейни снимки изглеждат нелепо, тъй като всички се усмихват за камерата. Когато човек се усмихва от радост, около очите му има малки бръчки, които не се появяват, когато той само разтяга устни, забелва зъби и се опитва да се преструва, че е щастлив.

2. Повдигнатите вежди често са знак за дискомфорт.

По същия начин, по който истинските усмивки правят бръчки около очите, повдигнатите вежди могат да говорят за тревога, изненада, страх или дискомфорт. Така че, ако някой ви прави комплимент за вашата нова прическа или костюм, но повдига вежди в същото време, може би не е съвсем искрен.

3. Ако интонацията на гласа на човек се колебае нагоре – надолу, той най-вероятно се вълнува от това, за което говори.

Независимо дали го знаете или не, широкият вокален диапазон на гласа показва интереса на човек към темата за разговор.

4. Ако човек движи тялото си, докато говори, разговорът най-вероятно върви добре.

Когато двама души се разбират помежду си, техните пози и движения са огледален образ един на друг. Когато най-добрият ви приятел кръстосва краката си, вие също ще го направите в даден момент. Ако сте на среща, която върви добре, със събеседника ви ще правите едни и същи жестове с ръцете си, като по този начин осъществявате положителна комуникация.

5. Ако човек прави контакт с очите – може да е израз както на положителни, така и на отрицателни емоции.

Когато гледате някого в очите, това показва състояние на възбуда в тялото и може да се тълкува положително. Ако обаче някой се взира твърде дълго във вас, той съзнателно или подсъзнателно цели да ви накара да се чувствате неудобно или да усетите някаква заплаха от негова страна.

6. Експанзивните пози показват увереност.

Ако човек седи разкрачен, с изпънати крака или ако седи спокойно, облегнат назад, той се чувства силен и уверен в себе си. От друга страна, по-свитите пози, когато някой увива ръце около себе си, покачват хормона на стреса кортизол и говорят за неувереност. По принцип експанзивните, авторитетни пози показват и желание за лидерство.

7. Кръстосаните крака обикновено са знак за устойчивост, но са лош знак по време на преговори.

Психологически, кръстосаните крака сигнализират, че човек е умствено, емоционално и физически затворен, което може да означава, че е по-малко вероятно да отстъпи в преговори. Скръстените ръце пък сигнализират отбранителност.

8. Ако човек се смее на вашите шеги, вероятно ви харесва.

Ако някой е възприемчив към вашия хумор, той най-вероятно се интересува от вас или ви харесва. Еволюционните психолози твърдят, че хуморът играе ключова роля в развитието на човека. Той служи като начин за сигнализиране за желание за връзка, било то платонична или романтична.

9. Стисната челюст, стегнато гърло, свъсени вежди и сбърчено чело, показват стрес.

Всички тези мимики са свързани с лимбичната система в мозъка (която участва във формирането на емоции и поведенчески реакции). В случая това са реакции, които сигнализират за заплаха, тежка отговорност или дискомфорт.

10. Клатенето на краката е знак за нестабилност.

Краката ни заемат най-голяма площ от тялото ни, така че когато те се движат безцелно, всички го забелязват. Подобно движение може да е сигнал за тревожност, раздразнение или и двете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )