IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 навика за намаляване на стреса

14 октомври 2015 14 03

Полезни съвети за хора, които се чувстват стресирани

Снимка: Istock

Снимка: Istock

В забързаното ежедневие на съвременния свят, в който живеем, стресът е нормално явление. Периодичният стрес (всеки има лоши моменти) не бива да ви притеснява – за разлика от хроничния стрес, който може да навреди на вашето психическо и физическо здраве.

Някои хора осъзнават, че стресът е част от техния живот, но са се научили да го управляват в голяма част от времето. Именно това умение трябва да придобиете и вие самите. Само по този начин ще си осигурите живот с по-малко стрес.

В случай, че в момента се чувствате наистина стресирани, разберете кои са 5-те навика, с чиято помощ може да овладеете ситуацията:

Медитирайте

Медитацията е мощен, но прост метод за намаляване нивата на стрес. Правете дълбоки вдишвания, чрез които снабдявате организма си с повече кислород. Колкото повече кислород получава вашето тяло, толкова по-малко напрегнати и под стрес ще се чувствате. Освен това медитацията е единствената техника за релаксация, която променя невронните пътища на мозъка и ви помага да се откъснете от лошите усещания, които чувствате.

Спортувайте редовно

Упражненията, независимо под каква форма, са чудесен начин да облекчите стреса. Тренировките задействат мозъка, карайки го да произвежда ендорфини – това от своя страна ви кара да се чувствате по-добре. Различни проучвания доказват също така, че редовните упражнения понижават нивата на депресия и тревожност.

Смалете списъка си със задачи

Хубаво е да организирате деня си, като си правите списък с нещата, които трябва да свършите. Прекалено многото задачи обаче могат да „парализират“ вашето желание за действие и да ви напрегнат още в самото начало. Единственият начин да се чувствате достатъчно мотивирани, е като списъкът ви бъде точен, ясен и най-вече – кратък. Давайте приоритет на наистина важните и спешни неща, а другите спокойно отложете, ако прецените, че сте прекалено стресирани.

Снимка: Istock

Спрете да правите по няколко неща едновременно

Това опустошава вашата продуктивност и отнема повече умствени усилия, отколкото ако се съсредоточите само върху едно нещо в даден момент. „Превключването“ между различни задачи ви изтощава и стресира. Освен това правенето на няколко неща едновременно влияе зле на вашата краткосрочна памет, което допълнително пречи на способността ви да се съсредоточите и да изпълнявате задачите си добре.

Планирайте седмицата си

Планирането е недооценено умение от много хора. Ако умеете да планирате добре седмицата си, това означава, че ще имате по-свободно време и ще бъдете стресирани по-малко. В много случаи доброто планиране е гаранция и за повече свършена работа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари