IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как умните хора се справят с токсичните личности

17 април 2017 08 00

И то без да се стига до груби сблъсъци и драми

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Срещаме се с много хора през живота си. Част от тях са искрени, дружелюбни, откровени, но друга са като коварна болест, която по всякакъв начин се опитва да отрови ежедневието и бъдещето ни с лъжи, капризи, мрънкане, песимизъм, завист и т. н.

На първо място е важно веднага да разграничавате тези типажи и да ги отстранявате от живота си, ако това зависи от вас. Ако по някакво стечение на обстоятелствата се налага да общувате с подобни индивиди, научете се да се справяте с поведението им, без то да ви повлиява негативно.

Ето и няколко примера как умните хора се справят с нежеланите токсични субекти в живота си:

1. Игнорират „търсачите на внимание“

Жадните за внимание хора мога да бъдат много досадни и обсебващи. Те са готови на всичко, за да бъдат забелязани и ако това не се случи, се ядосват и предприемат драстични мерки. И все пак бъдете упорити и ги игнорирайте. Една весела и стабилна компания не може да гравитира около един човек.

Насочете вниманието и времето си към по-резервираните, но уравновесени и искрени хора.

2. Не се доверяват на клюкари

Клюкарите са племе, което изопачава, съди и изменя всяка история, която попадне в полезрението му. Ето защо е важно да не споделяте нищо с подобни хора, които вероятно ще го изкривят, а и съвсем скоро и вие може да станете обект на техните манипулации, след като сте привлекли вниманието им.

3. Не се замесват в кавги и драми

Взимането на страна в конфликт, в който не сте пряко замесени е лоша идея. Не само че оттук нататък сте част от драмата, но и може да си спечелите врагове и да загубите приятели, само защото сте изказали позиция по тема, по която е можело спокойно да си замълчите.

4. Те не се оставят да бъдат мачкани

Има комплексари, агресори и просто социопати, които обичат да измъчват психически останалите. Ако веднъж влезете в позицията на жертва, много трудно ще излезете от нея. Важно е да не позволявате на подобни хора да взимат и страха на останалите, така че ги поставяйте на мястото им при нужда.

5. Игнорират обидите

Убий нещастника с любезност! Не забравяйте, че ако този човек не означава нищо за вас, не трябва да се засягате от думите му. И когато някой се направи на остроумен и ви засегне дори публично, не падайте на нивото му, а отвърнете на атаката с хитроумна любезност.

6. Те изискват бързи и кратки отговори на въпросите си

Токсичните хора са измамници и манипулатори и ще се опитат да се измъкнат от неприятните въпроси. Не им давайте този шанс! Притиснете ги в ъгъла с въпроси, които изискват кратък и категоричен отговор.

7. Те странят от подмазвачите

Подмазвачите не притежават качества като достойнство, гордост, откровеност, решителност и не си струва да допускате такива в обкръжението си. Ако започнат да ви замазват очите с раболепничене, покажете им гърба си.

8. Те се фокусират върху решенията, а не върху проблемите

Токсичните хора обичат да хвърлят вината върху някого, когато възникне проблем. Умните хора успяват да тушират този техен порив, като поемат инициативата и предлагат решения.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари