IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуден и екзотичен бивак за планинари в Словенските Алпи

18 октомври 2016 12 20

Безплатен подслон за катерачи, побират се шестима души

Снимка: Curbed.com

Снимка: Curbed.com

Тази уникална камбанообразна постройка се намира в словенския национален парк „Триглав“. Това е единственият защитен парк в страната, едно приказно парченце от територия от Юлийските Алпи.

През далечната 1936 г. местен планинарски клуб решава да построи семпъл, но функционален подслон в националния парк, с цел да направи природната забележителност по-популярна за посетители от страната, пък и от чужбина.

Преди 80-те години група ентусиасти, начело с инженер и екип алпинисти, започват да пренасят материали за бунгалото, чието местоположение решили да бъде във високопланинската местност на парка „Триглав“, съвсем близо до Бохинското езеро. Катерачите пренесли близо един тон конструктивни детайли от дърво и стомана на гърбовете си, изкачвайки скалите.

През 80-те години бунгалото служило пълноценно на всички любители на Алпите, които пожелали да се възползват от него. Но амортизацията си казала своето. Ръждата, прогнилото дърво – те били най-малкият проблем. Основите на подслона поддавали, а съоръжението станало опасно. Поради това словенска строителна фирма впрегнала своя ресурс.

През 2016 г. те възстановили високопланинското бунгалце.

Добре дошли в „Бивак II на езерото“. Първият „бивак“ е съборен и извозен. Съвременните технологии позволяват обектът да бъде завършен в много по-кратки срокове. Онзи от 1936 г. е погълнал 600 часа от доброволния труд на планинарите. Колкото до „Бивак II“, той е доставен с вертолет. Ала това съвсем не значи, че предизвикателствата са приключили...

Бунгалото, намиращо се на Бохинското езеро, трябва да отговаря на специфични изисквания. Необходимо е малката къщичка да издържа ветрове със скорост по-голяма от 200 км/ч. Освен това подът трябва да се справи с натоварване от около 1 300 кг.

„Бивак II“ е почти точно копие на планинската постройка от 1936 г. В нея има място за шестима души, ракла за съхранение на полезни вещи, масичка и пейка. Интериорът напомня малко финландските сауни, придавайки на схлупената стаичка неповторим характер. Но най-красивото е гледката...

Разгледайте „Бивак II“ до езерото в нашата галерия

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари