IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетте професии с най-голям процент на депресирани служители

11 май 2012 08 00

И кое прави тези професии толкова рискови

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяка професия си има плюсове и минуси, привлекателни и непривлекателни аспекти. Но за някои професии е характерно високото ниво на стрес, съответно и на депресия на служителите в тези сфери. Д-р Дебора Ледж, консултант по психично здраве в Бъфало, казва:" Хората с високостресови професии имат по-голям шанс да се справят с него, ако се грижат за себе си и получават помощта, от която се нуждаят."

Ето кои са тези професии според американски статистически данни:

Грижещите се за възрастни и болни хора

Те са начело на класацията, защото близо 11% от хората в тази сфера докладват за голяма степен на депресираност.

Хората, които изпълняват тази работа са натоварени с тежки физически задачи и трябва да са заредени с голяма доза търпение, а често не получават благодарност и признание за грижите, които полагат.

Сервитьорите

Често работата им е нископлатена и изтощителна. Според д-р Ледж високото ниво на депресия сред жените сервитьорки (почти 15%) се дължи на грубото отношение на голяма част от клиентите и физическата преумора.

Социалните работници

Не е изненада да открием тази професия сред първите места в списъка. Да се занимаваш с деца, преживели някакъв вид тормоз или семейства на ръба на някаква ужасна криза, е изключително изтощително. Като се добави и бюрокрацията и ангажираността в извънработно време, картината е доста ясна. Когато социалните работници не могат да се отърсят от преживения стрес на работното място, те бързо „прегряват".

Служителите в сферата на здравеопазването

Това включва и лекарите, и медицинските сестри, терапевтите и други професии, в които отговорността за човешки животи е ежедневие, а недоспиването е нещо обичайно. Много от тези служители възприемат света като едно мрачно и тъжно място, заради цялата болка и мъка, на която стават свидетели по цял ден.

Художници, писатели, хора с творчески професии и в сферата на шоубизнеса

Тези професии са свързани с нередовно получаване на доходи, периоди на липса на ангажираност, редувани с периоди на свръхнатовареност и със социална изолация. Мъжете в тези професии са по-често засегнати от голяма депресия ( близо 7%).

Учителите

Напрежението идва от изискванията и натиска от страна на децата и родителите. Непризната, неоценена и нископлатена, тази професия често кара хората, които я изпълняват, да забравят първоначалната си мотивация, с която са започнали работа в тази сфера.

Административен персонал

Хората в тази професия страдат от класически случай на високи изисквания към тях, а малка възможност да контролират нещата. Те са на предна линия, приемащи нареждания от всички посоки. Техният труд също често остава непризнат по отношение на това колко много улесняват работата на останалите в офиса.

Работници по поддръжка

Ненормираното работно време, сезонна заетост, нощни смени, ниското заплащане, тежка и мръсна физическа работа – всичко това оказва влияние. Освен това често такива работници изпълняват работата си сами и им липсват контакти с колеги, а и още нещо, което не трябва да се подценява – работата им е свързана и с опасности и риск за здравето.

Финансови съветници и счетоводители

Стрес. Стрес. Стрес. Повечето хора не обичат да се занимават със собствените си финанси. Представете си тогава какво означава да се занимаваш с хиляди, милиони долари/левове за други хора?

Д-р Ледж обяснява: „Отговорността на тези служители за финансите на други хора е огромна, а нямат никакъв контрол върху пазара. Появява се и чувство на вина, когато клиентите им губят пари и редовно им се налага да търпят гнева на други хора, когато нещата не вървят."

Продавач-консултантите и търговските представители

Много от тях работят на комисионна, което означава, че няма как да предвидят колко точно пари ще вземат през дадения месец. Понякога им се налага да пътуват и да прекарват време далеч от семейството и приятелите. Освен несигурността на дохода, те са подложени и на огромен натиск по отношение на очаквани резултати (постигнати таргети) от тях, което повишава в пъти стреса в тази професия.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

pacu77 ( преди 11 години )
Допълнителни доходи само с 10-20 минути на ден.Иска се просто постоянство.За тези които се интересуват http://dohodite.alle.bg/
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
х3 ( преди 11 години )