IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 граници, които един шеф не бива да прекрачва

4 юли 2012 12 35

Неуместното поведение на ръководен кадър може да бъде сериозен проблем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В днешно време много от границите между личния и служебния живот се размиват и това може да е объркващо при опит да идентифицирате дали шефът ви проявява неуместно поведение или не. Ако обаче коментарите или действията му настоятелно ви карат да се чувствате некомфортно, то той по всяка вероятност прекрачва границите на професионализма и уместността.

Ако случаят е такъв, трябва да инициирате разговор с него, в който да сте открити и честни за нещата, които ви притесняват, но да не нарушавате добрия тон и да бъдете професионалист. Бъдете пределно ясни, че искате това поведение да престане, а ако шефът ви откаже да слуша и след това няма промяна, се обърнете към съответния отдел с официално оплакване.

Но кога е време за такъв разговор? Ако шефът ви е правил едно или няколко от нещата, описани в долните ситуации, то определено е време за действие от ваша страна.

1. Шефът ви говори за заплатата ви пред останалата част от колектива

Това е лична и поверителна информация и останалите служители не е необходимо да знаят какво получавате. Без значение е дали началникът ви казва: „Не ти плащам достатъчно" или „Плащам ти прекалено много", такъв тип коментари могат да доведат до търкания между колеги и са неуместни.

2. Шефът ви ви порицава пред колегите

Това е форма на злепоставяне и тормоз, които никога не са приемливи или уместни. Дори и да сте допуснали грешка, това заслужава обсъждане и добрият шеф би трябвало да го стори насаме.

3. Шефът ви има нереалистични очаквания

Този момент може да е малко коварен, тъй като е трудно да се определи дали изискванията на шефа са нечестни. Основното е, че мениджърите трябва ясно да изразяват очакванията си от служителите, да им оказват помощ, когато е необходимо и да поставят разумно срокове за проектите.

4. Шефът ви споделя твърде много детайли от личния си живот

Вие сте негов служител, а не терапевт. Шефът не би трябвало да споделя пред вас твърде много детайли или проблеми от личния си живот, дори и да ви счита за приятел. Ако разговорите между вас често вземат този обрат, бъдете много кратки в отговорите си и бързо сменяйте темата. Тази точка е двупосочна – и вие не носете личните си проблеми и частен живот в офиса.

5. Шефът ви ви прави неуместни коментари

Всяка забележка от шефа ви, която ви кара да се гърчите, треперите или да се изчервявате, не е била подходяща или на място. Това включва вицове, писма или коментари за външността ви. Също така всеки намек, че шефът ви има интерес към отношения, отвъд служебните, дори и вие да не сте против, е абсолютно неуместен. Ключовите думи в такъв случай могат да бъдат само две: „сексуален тормоз".

6. Шефът ви ви казва или дори само намеква, че полът, расата, възрастта или религиозната принадлежност на човек са фактори за определяне на нивото на професионализъм

Никое от тези неща няма нищо общо със способността ни да си вършим работата, както трябва и всеки намек за обратното е не само нечестен, но и се смята за дискриминация.

Ако се сещате за друга форма на недопустимо поведение от страната на шефа – споделете.

КоментариКоментари

ОХ ( преди 11 години )