IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете назначаването на некадърни служители

7 август 2012 09 40

Съвети за работодатели

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За да бъде един бизнес или една компания успешна, това до голяма степен зависи и от служителите ѝ. Точно затова е много важно да сте наясно какви хора наемате. Понякога разходите за обучение на неподходящи служители може да струва на фирмата хиляди левове. За да си спестите главоболията и да се научите да отсейвате добрите кандидати, придържайте се към тези пет начина:

1. Включете и други хора при взимането на решения

Когато става въпрос за вашия собствен бизнес, естествено е да мислите, че вие най-добре може да прецените кой служител ще ви е най-необходим. Но понякога единствената гледна точка може да ви изиграе лоша шега. Например може да не вземете под внимание нещо важно, което друг човек от екипа ви би забелязал.

2. Винаги проверявайте работното минало на кандидатите

Задължително е да се свържете поне с един от бившите работодатели на кандидата. За да е максимално обективно обаче, най-добре потърсете мнение поне от две места.

3. Потърсете в Google информация

Блогове, Facebook, Twitter – това са места, на които ще откриете такава информация, която никога не бихте прочели в CV-то на някой човек. Повечето пъти в социалните мрежи хората показват по-голямата част от начина си на живот, така че вие ще бъдете по-наясно какви са кандидатите ви за работа.

 

 

4. Провеждайте интервюто на живо

Понякога се случва интервюто за работа да се проведе и по телефона, но това определено не е добър вариант. Срещата лице в лице с някого ще ви даде по-ясна представа за човека. Ще видите неговите жестове и маниери, по които може да прецените нагласата му на работа, независимо от това какво говори. Дори да сте много заети със срещи, намерете време за интервю на живо.

5. Задавайте трудни въпроси

Не се притеснявайте да задавате трудни въпроси на кандидатите. Използвайте въпросите „Защо“ и „Какво ви накара да кажете/мислите това“. Тези въпроси ще провокират отговори, които не са репетирани предварително и така ще видите по-истинските лица на кандидатите. Колкото повече въпроси задавате, толкова по-трудно е интервюто.

Ето и примери за въпроси, които е добре да задавате по време на интервю:

- Ако се свържа с настоящия ви шеф и настоящите ви колеги, какво биха ми казали те за вас?

- Кога вашата работа е била критикувана?

- Кажете ми какво сте направили досега и какво продължавате да правите, за да се образовате?

- Какви са целите ви?

- Какво научихте за себе си в последните години?

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ivanzaprianov2 ( преди 11 години )
( преди 11 години )
( преди 11 години )
Преди да имат такива изисквания работодателите трябва да са готови да дават и нормални заплати. То бива изисквания, но това е вече прекалено- от типа секретарка с три езика и висше образование за 400 лева.Не съм очаквала подобни глупости от този сайт.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар