IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвети за безработните от дълго време

26 юли 2012 12 40

Намирането на работа става все по-трудно с времето, но не е невъзможно!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Работодателите стават много подозрителни към кандидати, които не са работили повече от шест месеца. За този тип безработни намирането на нова работа, става още по-трудна мисия.
При тази криза и нарастваща безработица, фирмите предпочитат да наемат хора, които „врят и кипят" в своята сфера.

На първо място, ако сте в тази група, ще трябва да си правите за всяка позиция нова автобиография, като всеки път изтъквате, на първо място, качествата и уменията които се изискват за въпросната длъжност. Ето и някои други съвети, който могат да проработят във ваша полза:

1. Кандидатствайте за длъжности, които са много близо до вашата подготовка. Това може да звучи очевидно, но истината е, че много хора кандидатстват за работни места, за които нямат квалификация. Винаги проучвайте компаниите, за които кандидатствате и си направете обобщение за ключовите думи от обявата за работа и ги използвайте в cv-то си, за да привлечете вниманието на екипа от човешки ресурси.

2. Обновявайте автобиографията си и бъдете честни. Работодателите могат да приемат факта, че не сте работили повече от година, но никога няма да ви наемат, ако не сте променили датите във вашата автобиография и по този начин се опитвате да ги подведете. Във времена на рецесия, работодателите са станали много стриктни по отношение на наемане на нов персонал, тъй като имат страшно много кандидати, а малко свободни места.

3. Бъдете в състояние да обясните ясно, какво сте правили по време на „творческата си почивка", както и защо сте останали без работа. Работодателите ще искат да разберат дали сте приемали работа на хонорар, на непълно работно време, дали сте използвали момента, за да си доучите, за да промените квалификацията си и т.н.

4. Бъдете позитивни и не заемайте отбранителна позиция. Времената са трудни и работодателите разбират това. Няма нужда да се оплаквате, да се оправдавате, да се държите отбранително или пък да им разказвате някакви неприятни, драматични истории по повод съкращението си (или уволнението си).

5. Стойте в Интернет максимално време от деня. Ако искате да си намерите работа скоро, ще трябва да разпратите стотици автобиографии и може да ви отнеме седмици и дори месеци преди някой да ви извика на интервю. Това няма да стане, ако отделяте на Мрежата по половин час дневно. Следете страниците на компаниите за свободни работни места, ползвайте търсачките за работа. Следете и страниците на фирмите в Социалните мрежи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари