IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глупав и богат VS умен и беден

4 юни 2013 10 40

Защо успехът и интелигентността невинаги вървят ръка за ръка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има много интелигентни хора, които без значение колко усилено се трудят, пак не успяват да направят кариера и да забогатеят. За разлика от тях има други индивиди, които са с доста по-ограничени умствени възможности, но са по-успешни в живота. Защо е тази несправедливост?

Дали всичко е въпрос на късмет и съдба или има лични характеристики, различни от интелигентността, които определят успеха на човек?

Френският режисьор и поет Жан Кокто беше казал: "Трябва да вярваме в късмета. Иначе как ще си обясним успеха на тези, които не харесваме."

Суровата реалност е, че в съвременния бизнес има доста ниско образовани хора, които са успели да направят много пари.

Това често действа демотивиращо за хората, които работят много, умни са, но така и не постигат висини в кариерата си, а стават свидетели как по-глупавите, по-неопитните и по-мързеливите, ги задминават по корпоративната стълбица.

Нищо не е по-дразнещо от това да виждаш как докато работиш като роб, някой неособено интелигентен и мързелив твой познат кара лъскав автомобил, ходи на луксозни почивки и живее в разкош.

Истината е, че успехът е навик, а навикът се придобива. Колкото и несериозно да звучи, човек може да се научи на „правилните" навици. Един от тях е да демонстрира високо самочувствие и така да си "добавя стойност".

Другата истина е, че успехът е избор. Избор, към който трябва да отворите съзнанието и сърцето си.

Ето и кои са причините по-ограничени и мързеливи индивиди да печелят повече пари от вас:

1. Богатите стават по-богати

Финансовият успех невинаги е резултат на упорита работа и лични умения. Понякога това е просто наследствено. Налице е статистическа корелация между доходите на човек в зряла възраст и приходите на неговите родители. Тоест, ако той си е роден в богато семейство, шансовете му да си остане такъв и в бъдеще, ако не и по-богат, са огромни. Не завиждайте на чуждия късмет, нали трябва да има и инвеститори.

2. Добрите гени

Доказано е, че добрият външен вид играе голяма роля за финансовия успех. Даниел Хамърмеш от Университета в Йейл, е установил от своята практика, че "красивите хора ще направят 230 000 щатски долара повече в живота си, отколкото посредствено изглеждащите хора." Други изследвания показват, че високите хора също са склонни да бъдат по-успешни във финансов аспект от ниските.

Никой не може да има контрол върху гените си, но можете да имате контрол върху начина, по който проектирате своята визия спрямо другите. Ако имате горда и изправена стойка, говорите ясно и уверено и показвате на света своята самоувереност, вие ще бъдете възприемани бързо и позитивно от хората. Дори да не се чувствате много уверени, старайте се това да не ви личи!

3. Добротата е порок в бизнеса

За жалост, едно проучване показва, че мъжете, които имат по-суров нрав, печелят около 18 на сто повече от мъжете, които са от вида "добряци". За жените, предимството е 5 на сто. Изглежда, че мъжете, които се държат по-грубо и кораво, умеят да преговарят по-умело и да печелят повече пари. Все пак имайте предвид, че грубостта не е предимство в бизнеса. Трябва да намерите начин да показвате твърдост, когато се налага, но в същото време да сте сговорчиви.

4. Хората, които не играят по правилата

Всички сме наясно, че има един вид хора, които успяват да постигнат каквото искат в живота, чрез ласкателства и комплименти, чрез лицемерно поведение, чрез даване на рушвети и подаръци, чрез лъжи и интриги, чрез предлагане на интимности и т.н. Тези индивиди успяват да изтикат по нечестен начин своите съперници от игралното поле, като нямат никакви скрупули, че не играят по правилата.

Все пак ви съветваме да се държите лоялно и открито с хората, с които работите. Едва ли нечестно спечеленият успех е толкова сладък, като този, постигнат с пот на челото.

5. И отново този късмет...

Това си е един от най-добрите жокери за успехи в бизнеса, но все пак се замислете, че Бил Гейтс макар да е имал късмет (IBM не са искали да притежават изходния код на новата операционна система DOS и той я купува), е учил в Харвард и работи усилено още от колежа.

Джеф Безос (собственик на Amazon.com) също е бил късметлия, тъй като започва онлайн търговия в началото на бума на интернет, но пък е завършил Принстън. Разбира се, в бизнеса можете да бъдете на върха един ден, а само няколко години по-късно да сте на дъното. По-важното е да не взимате пример от глупавите и мързеливи хора, които по някаква причина са успешни, а да се стремите да бъдете умни и работливи. Може пък със своята упоритост да привлечете и късмета.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Ico ( преди 10 години )
Напоследък всяка втора статия е от този тип - полуистини, изкривени истини, преиначени истини ... и хоп - "невероятна сензация" :):):)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
реванш ( преди 10 години )
Те са крапто-фашисти, фанатици. Вярвот в думите на Джон Голд. На егоизма и златото. http://***.rand-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=1 вярват че само елита има свястна генетика и са способните, че всеки дар е отвратителен, че всяко нещо извън личната изгода е грешно.. ..ПУСНАХА И ФАШИСТКИЯТ ИМ ФИЛМ, ОТ КЪДЕТО СЪЩО ЗВУЧИ ОМРАЗА И НЕНАВИСТ КЪМ РАБОТНИЦИТЕ КРИПТО-РОБИТЕ
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
реванш ( преди 10 години )
реванш ( преди 10 години )
или умеят да накарат другите да им дават и да работят за тях?? но богатите си обясняват че те просто имат по добри гени - които им дават инициативност и борбеност. фашизма има корени в мафията. и БНП хората са си обяснявали успеха си с лошата генетика на бедните, ето защо избраха капитализма и дясното - криптофашизъм
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар