IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерски поуки от джазмени

3 юли 2013 11 00

Джаз музиката и ръководенето на бизнес не са чак толкова различни неща

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че джаз музикантите нямат нищо общо с мениджърите, които ръководят някакъв бизнес, то тези две професии са свързани по много начини.

На първо място джаз музикантите са пъргави и динамични. Те свирят своята музика най-често в група, а самата мелодия има някаква тема, която очертава разнообразен пейзаж от началото до края. Всичко това се случва и на предприемачите – динамика, сюжети, работа в екип....

Ето и няколко невероятни лидерски съвети от музикантите от джаз-жанра. Тези бизнес уроци наистина могат да ви бъдат от голяма полза, ако се замислите за минутка.

1. Свирете само по заучените ноти и ще ви изгонят от сцената. Някои мениджъри ще кажат, че в днешната бурна икономика поемането на рискове не е разумен ход, но ако човек не поема рискове, никога няма да успее. Ако играе винаги предпазливо и „на сигурно" той ще стане опасен сам за себе си и бизнеса си.

2. Репетирайте упорито. За всеки час изпълнение на сцената музикантите трябва да прекарат поне пет часа в репетиции. Спортистите правят същото. Защо тогава да не го правите и вие спрямо бизнеса си? Винаги бъдете добре подготвени за това, което ви предстои и няма да сгрешите.

3. Да слушате какво се случва около вас е три пъти по-важно от това, което самите вие свирите/работите. Ако вие сте този, който говори през цялото време, няма да научите нищо. Слушайте, възприемайте това, което чувате и използвайте тази информация съзнателно и разумно.

4. Има време да се откроите като солист. Не се бутайте винаги да оглавявате проектите. Давайте път и на другите. Бъдете екипен играч. Който споделя знанията и опита си с колегите си, печели повече.

5. Очаквайте изненади и проблеми. И спрямо джаз музиката, и спрямо живота, не всеки реагира добре и се адаптира лесно. Ако работите в бизнес средите, знайте, че не винаги пътят ви ще е гладък. Затова бъдете готови за препятствията и се опитайте да ги надскочите.

6. Опознайте своята аудитория. Ако свирите в блус група, вие ще имате фенове, които обичат бавната музика и няма да реагират добре, ако започнете да правите нещо диво и енергично по сцената. Същото е и в бизнеса. Клиентите ви няма да ви разберат, ако не им осигурите това, от което се нуждаят. Те си искат определени неща и ако не им ги предложите - сте обречени на провал.

7. Винаги трябва да се стараете феновете ви да ви викат на бис. Това важи и за корпоративния свят. Трябва да намерите начин да карате клиентите си да желаят повече от вас и вашите продукти/услуги.

8. Най-добрите лидери са тези, които правят другите от екипа да изглеждат/звучат добре. Големите мениджъри умеят да извадят най-добрите качества от своите подчинени. Така те насърчават тяхната креативност, което пък е добре за бизнеса.

9. Познатият път е по-лесен от непознатия. Ако карате по един и същи път до работата си всеки ден в продължение на една година, то вие сте длъжни да познавате и избягвате всички дупки на улицата.

Джаз музиката е същата – ако свирите едно и също нещо безброй пъти, то става ваша втора природа.

Така е и в бизнеса – опитните ръководители и специалисти са видели толкова много клиенти, сделки, проекти и процеси, че са станали много по-умели в избягването на тези пословични „дупки". Не започвайте от нулата всеки път.

10. Срамежливите музиканти са гладни музиканти. Ако трябва да свирите на концерт, трябва да сте наясно, че хората няма да платят за билет, за да ви гледат как се смущавате и криете по сцената. Същото важи и за бизнеса – ако стартирате нов продукт, трябва да го правите със смелост, а не половинчато.

11. Поддържането на високо ниво е задължително. Ако не сте активни в търсенето на нови предизвикателства и в начините за разширяване на хоризонтите си, вие автоматично изоставате. Така е и в музиката – легендарният джаз пианист Дейв Брубек казва: „Ако не опитваш нови неща, няма да правиш грешки, но няма да създадеш и нищо ново."

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Jazzzy ( преди 10 години )
Сравнението е невероятно.....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар