IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спрете да завиждате на чуждия успех

30 август 2013 12 15

Не трябва да подценявате своите постижения заради успехите на другите

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Освен ако не сте от калибъра на Бил Гейтс и не стоите на върха на пирамидата във вашия бизнес, винаги ще има някой, който има по-голям успех от вашия. Това няма да се промени, независимо колко процъфтяваща е вашата работа. Дори да имате страхотно образование и впечатляваща заплата, отново съществува възможността да завиждате на човек, който ви превъзхожда по успех.

Трябва да разберете обаче, че ако не спрете да се сравнявате с останалите хора, никога няма да бъдете удовлетворени от собствените си постижения. Завистта никога не е добър приятел, затова трябва да се научите да не завиждате на чуждия успех. Ето и как да го постигнете:

1. Изяснете своите чувства. Осъзнаването на чувството на завист може да бъде плашещо за някои хора, тъй като в този момент те признават своята собствена слабост и несигурност. Първият знак на завистта могат да бъдат ирационални чувства на враждебност към обекта на вашата завист.

2. Признайте, че гордостта е обратната монета на завистта. Дори да ви се струва изкушаващо, всъщност е напълно безполезно да се опитвате да противодействате на завистта с гордост. „Той може да има по-хубава кола, но аз съм по-красив“ - типично мислене на човек, който все пак завижда за чуждата хубава кола. Дори за момент да се почувствате по-добре от думите, които изричате, вътрешното напрежение остава.

3. Осъзнайте, че няма идеален човек и живот. Въпреки че завистта изглежда почти като комплимент, тя може да бъде много нехуманна. Всъщност едва ли хората биха били толкова завистливи, ако всъщност знаеха какво точно се случва в живота на останалите. На пръв поглед дори идеалният живот може да крие своите трудности и мъки. Няма човек, който да е лишен от проблеми или лични драми. Така че – не мислете, че това, което виждате отстрани, е единствената истина.

4. Използвайте завистта като мотиватор за собствено усъвършенстване (когато е уместно). Става въпрос за неща, които са напълно постижими – записване на курс по чужд език или придобиване на нова квалификационна степен. Дори да искате нещо материално, това пак е вид стимул да работите повече, за да може да си го позволите.

5. Не забравяйте за своите успехи. Замислете се за всички хубави неща в своя живот и за тези, за които трябва да бъдете благодарни. Вашите собствени успехи ще повдигнат егото ви и ще ви припомнят, че се справяте по-добре от много други хора. За да се чувствате удовлетворени и спокойни, трябва да пренасочите вниманието си към това, което е наистина важно в живота.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари