IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствате ли се закопчани в оковите на монотонната си работа?

3 юни 2014 08 00

Предлагаме ви няколко съвета какво да направите, за да се отлепите от дъното

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Странно, но най-разочароващото време от кариерата на един човек е, когато всичко върви добре, но монотонно. Няма големи кризи, от които да се излиза, но в същото време няма и нови възможности. Всичко се движи според статуквото. В такъв период човек започва да усеща липса на енергия и да действа на автопилот. Той знае, че има списък от задачи, които трябва да свърши и ги върши.

Също така той има и списък с неща, които би искал да направи, но по някаква причина не намира време за тях. Какво го спира и какво трябва да направи, за да се отлепи от дъното? Ето и няколко съвета по темата, които ще ви помогнат отново да започнете да поемате рискове и да се „върнете в играта“:

1. Трябва да започнете да си задавате въпроса „Как?“.

Много хора се отказват от идеите и мечтите си, защото изпълнението им им се вижда твърде трудно или изисква нови способности и умения. Затова е важно човек да си зададе въпроса „Как мога да стигна там, където искам?“. Ако той се замисли малко повече, ще види, че винаги има начин.

2. Миналото никога не се повтаря.

Много хора действат според личния си опит и вярват, че ако нещо не се е случило преди, то няма да се случи и сега. Това е грешка в мисловния процес. Вместо да игнорирате минали неуспехи или да се обвързвате с тях, то поучете се от грешките си и следващият ви опит ще е по-успешен.

3. Не робувайте на нещата, които „би трябвало“ да направите.

Всеки човек има неща в своя списък, за които си мисли, че наистина би трябвало да направи, но не му се иска. Ако се замислите обаче, не всички от тях са наистина необходими. Например, не е нужно да умеете да говорите пред публика, ако професията ви не го изисква. Животът ви няма да свърши заради това, че мразите сцените и трибуните. Със сигурност в работата ви ще има изисквания, които няма да ви допадат и за които ще трябва да положите усилия. По-важното в случая е дали това наистина е необходимо и дали няма да е по-добре да се съсредоточите върху развитието на други свои таланти.

4. Бъдете внимателни по отношение на предположенията.

Предположенията могат да бъдат наистина опасни. Има едно явление, наречено „пристрастяване към предположенията“. Това е, когато хората са склонни да възприемат по-лесно информация, която вече вярват, че е истина. Ако гледате на нещата по този начин, ще видите, че каквото търсите – това и ще намирате. Тоест, ако вярвате че пред вас има непреодолима пречка (която дори може да не е реална), тя действително ще спъне развитието ви.

5. Питайте, а не тълкувайте.

Особено важно е да не тълкувате събитията около себе си сами (особено когато са свързани с други хора). По-добре да си направите самостоятелно разследване по дадена тема (като питате другите какво става), отколкото да предполагате какво се е случило. Често хората тълкуват нещата погрешно.

6. Успехът е избор.

Често въпросът не е в това дали човек може или не може да сбъдне мечтите си, а дали е готов на саможертви, за да го постигне. Запитайте се какво сте готови да направите, за да направите така, че нещо важно за вас да се случи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Успехът е избор - хубаво казано!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар