IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече работа за по-малко време = мисия възможна

30 юни 2014 06 40

Или как да работите по-ефикасно

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно неведнъж сте чували, че колкото по-усилено работи някой, толкова по-голям успех ще постигне. Разбира се, влагането на усилия в работата е изключително важно, но още по-важно е човек да знае как да работи умно.

Специалистът Питър Дракър споделя: „Ефективността е да правиш нещата правилно. Ефикасността е да правиш правилните неща“. Така че колкото по-разумно успявате да работите, толкова по-голям шанс за успех имате.

В случай, че искате да преразгледате начина си на работа, ето няколко начина, които ще ви помогнат да получите това, към което се стремите. Повече свършена работа за по-малко време вече не е мисия невъзможна!

1. Създайте си рутина, с чиято помощ да използвате най-добре своето време. Някои дни имате повече срещи или пък задачи, които изискват да бъдете извън офиса. Като цяло обаче работният ви ден преминава по един и същ начин, така че трябва да разграфите максимално умно своето време. Предвидете обедната почивка и половин час извънредно време (когато има непредвидени ситуации). Разграфете си часовете от деня спрямо вашите задължения. Преценете дали рано сутрин трябва да започвате с най-трудната работа или е по-добре да я оставите за по-късно. Съобразете всичко със собствените си възможности и желания.

2. Създайте си списък със задачи за деня, седмицата и месеца. Маркирайте най-важните неща, които трябва да направите този месец и след това разпределете конкретните задачи по седмици и дни. Това е най-ефективният начин, с чиято помощ може да бъдете спокойни, че няма да пренебрегнете дадена задача и че използвате времето си максимално добре.

3. Работете с хора, които са добри в нещо, в което вие не сте. Когато става въпрос за екипна задача, говорете с началника си и го помолете да работите с хора, чиито знания ще ви бъдат от полза. Все пак това е в интерес и на фирмата, която по-бързо ще получи желаните резултати. Ако става въпрос за индивидуална задача, поискайте съвет от колега. Другият вариант е да потърсите сами нужната информация, което в повечето случаи би ви отнело повече време.

4. Определете си краен срок и се възнаградете, когато го спазите. Определянето на краен срок е ключова стъпка в постигането на целите. То обаче не бива да бъде наистина последната възможна минута, а поне два-три дни преди исканата дата. По този начин ще имате време да си починете, няма да се притеснявате, че ще изпуснете срока, а и ще имате време да прегледате финално исканата задача.

5. Фокусирайте се върху работата си. Избягвайте изкушението да сърфирате в интернет, да играете на вашия смартфон или да говорите по телефона (освен по служебни въпроси). Не позволявайте на нищо да отнеме от вашето внимание и се съсредоточете върху своята работа. Ако успеете да държите личния живот далеч от работата и работата далеч от личния живот, и в двете ще имате успех.

6. Пишете кратки и ясни имейли. Не е необходимо да изпращате много дълъг имейл, когато можете да кажете това, което трябва в две изречения. По-дългите съобщения не само губят вашето време и времето на този, който ги чете, но и хората са по-склонни да отговарят бързо на имейли, когато те са кратки. Винаги бъдете учтиви и любезни.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари