IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 алтернативи на университета

31 юли 2014 14 20

Вижте какво друго можете да направите във възрастта между 18 и 23 години

Снимка: thinkstockphotos.com

Снимка: thinkstockphotos.com

Повечето хора са убедени, че трябва да изпратят децата си в университет, за да станат по-умни и да имат възможност за по-светло бъдеще. Истината обаче е, че сценарият на живота им може да протече доста добре и без да са завършили висше образование. Замислете се, че възрастта между 18 и 23 години е супер активна и жива и не е нужно да я прекарвате в учене за изпити. Ето и какво друго можете да направите в тези години:

1. Стартирайте собствен бизнес. Има много фирми, които се създават от около 20-годишните младежи (особено в сферата на новите технологии), които са доста успешни. Ако имате добра идея и ви бива в нещо, след завършването на гимназията, по-добре впрегнете усилията си в това, отколкото за кандидатстудентските изпити. Може да се окажете талантлив предприемач, който да постигне успех и без диплома за висше образование в джоба си. В действителност завършването на университет нищо не ви гарантира, освен може би по-висока заплата. Но пък от заплата не се става милионер...

2. Обиколете света. Ако имате откъде да се сдобиете с 10 хиляди лева (таксата ви за университета на куп) можете да обиколите голяма част от света за една година, а това съвсем да промени гледната ви точка за нещата от живота. Ще научите какво е бедност, ще научите стойността на парите, ще попадате в ситуации, в които ще трябва да оцелявате... Вие ще научите повече за другите религии, ще разберете, че не сте центъра на вселената... Това са все неща, които няма да научите в университета.

3. Създавайте изкуство. Ако сте талантлив художник, писател или музикант, няма смисъл да губите 4-5 години от живота, посещавайки университет. По-добре през това време се научете на дисциплина и създайте нещо свое. Творческият потенциал е дар от Бога, а не е нещо което някой професор ще ви преподаде.

4. Работете за благотворителни организации. Тази работа не изисква висше образование, а голямо сърце. Защо да не идете в Африка и да не помогнете за изграждането на детска градина, вместо да учите скандинавска филология, например. Вие пак ще научите чужд език, но ще го направите по един хуманен и непринуден начин и това може да положи основи за живота ви напред. Хуманитарната и благотворителната работа може да ви насочи към това какви са интересите ви и след време пак да се запишете в университета, но в точната специалност, а не да си губите времето да учите специалността, в която са ви приели.

5. Усъвършенствайте се в нещо. Това може да са брейк/хип-хоп танци, може да е пинг-понг, шах, покер, йо-йо. Овладейте играта, по която сте запалени, така че да станете експерт и да можете да изкарвате пари от това свое невероятно умение. Майсторското усвояване на тази ваша страст ще ви научи на дисциплина, ще ви позволи да общувате с други хора, които споделят хобито ви и ще ви помогне да развиете различни, полезни инстинкти. Освен това можете да станете един ден преподавател/учител по въпросното свое умение.

6. Станете именит спортист. Ако от пубертета ви бива в някой спорт, то тренирайте го професионално. Глупаво би било да зарежете спорта и да идете пет години в университета, вместо през това време да печелите пари като професионален спортист. Замислете се за това какви са мечтите ви и ги следвайте. Запомнете, че висшето образование има алтернативи, особено във възрастта между 20 и 30. Винаги можете да се запишете в университета, ако имате желание за това. Просто не е нужно да следвате някаква отъпкана пътека, само защото всички други го правят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )